Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Izrael sa vo veci Iránu nebude spoliehať na pomoc spojencov

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Netanjahu prirovnal postoj súčasných politikov, ktorí sa domnievajú, že svet sa môže zmieriť s iránskym jadrovým programom, s politikou ústupkov voči nacistickému Nemecku.

Jeruzalem 7. apríla (TASR) - Izrael by sa nemal slepo spoliehať na medzinárodné spoločenstvo, že zastaví Teherán v jeho snahách o výrobu jadrovej bomby, uviedol dnes v Jeruzaleme izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Naznačil tak, že jednostranný útok Izraela na jadrové zariadenia v Iráne stále zostáva jednou z možností, informovala agentúra DPA.

"Oceňujeme úsilie medzinárodného spoločenstva na zastavenie iránskeho jadrového programu, ale v žiadnej fáze nezveríme svoj osud do rúk iných, a to ani v prípade, že to bude najlepší z našich priateľov," uviedol Netanjahu v súvislosti s aktivitami Spojených štátov.

Netanjahu predniesol tieto slová v príhovore v jeruzalemskom pamätníku Jad vašem, ktorým sa v krajine začali spomienkové podujatia pri príležitosti dňa pamiatky obetí holokaustu. Šiesti z tých, ktorí holokaust prežili, zapálili dnes v pamätníku šesť pochodní - každú za milión židov zavraždených nacistami počas druhej svetovej vojny.

Vo svojom príhovore Netanjahu prirovnal postoj súčasných politikov, ktorí sa domnievajú, že svet sa môže zmieriť s iránskym jadrovým programom, s politikou ústupkov, tzv. appeasementu, voči nacistickému Nemecku pred druhou svetovou vojnou.

Netanjahu citoval vyhlásenia iránskych náboženských hodnostárov, ktorí podľa jeho slov tvrdia, že "sionisti sú mikróby a baktérie. Židia nakazili ľudí, ktorí šíria chorobu (ďalej)". Pripomenul, že iránsky líder označil Izrael "za rakovinový nádor, ktorý musí byť vytrhnutý z Blízkeho východu".

"Vražedná nenávisť voči židom zo sveta nezmizla. Nahradila ju vražedná nenávisť k židovskému štátu," vyhlásil Netanjahu. Dodal, že pred druhou svetovou vojnou mnohí včas nerozpoznali hroziace nebezpečenstvo nacizmu. "Nechceme dospieť do stavu, keď bude znova neskoro," povedal izraelský premiér. Dodal, že "podstatou vzniku Izraela z popola holokaustu je nezávislá schopnosť prijímať rozhodnutia...na obranu seba samých".

"Na tomto mieste a v tento deň sa zaväzujem, že už nikdy nebude šoa,"
vyhlásil Netanjahu.