Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael a Poľsko si v Auschwitzi pripomenuli obete holokaustu

Na snímke účastníci Pochodu živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau 5. mája 2016. Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu.Hoci OSN stanovila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, Izrael si holokaust tradične pripomína týždeň pred svojím Dňom nezávislosti: ako symbol štátu, ktorý sa zrodil z popola holokaustu. Foto: TASR/AP

Výročný Pochod živých symbolizuje triumf mladších preživších generácií nad pokusom nacistov vyhladiť židovskú rasu.

Tel Aviv 5. mája (TASR) - Na pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu dnes v celom Izraeli zneli sirény a v najväčšom nacistickom tábore smrti v Európe, na území dnešného Poľska, absolvovalo asi 10.000 mladých židov trojkilometrový Pochod živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau.

Mnohí z účastníkov pochodu mávali bielomodrými izraelskými vlajkami alebo sa do nich halili. Keď prechádzali neslávne známou bránou s nápisom "Arbeit macht frei", sprevádzali mladých židov preživší, pričom niektorí z nich boli oblečení v pásikavých uniformách väzňov.



Iba v Birkenau bolo za druhej svetovej vojny zabitých najmenej 1,1 milióna židov. Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu.

Výročný Pochod živých symbolizuje triumf mladších preživších generácií nad pokusom nacistov vyhladiť židovskú rasu.

V Izraeli dnes húkali dve minúty sirény. Krajina sa na ten čas úplne zastavila. Dopravné prostriedky zostali stáť v strede ciest a diaľnic a vodiči a cestujúci z nich vystúpili a sklonili hlavy v tichej spomienke.

Premiér Benjamin Netanjahu sa zúčastnil na štátnom akte položenia venca v múzeu histórie holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme počas izraelského Pamätného dňa obetí holokaustu, ktorý trvá od stredajšieho do dnešného západu slnka.

Spomienkové slávnosti sa konali aj v školách všetkých stupňov v celej krajine, od základných až po univerzity.

Na otváracej slávnosti v Jad vašemu v stredu večer Netanjahu v príhovore zdôraznil, že antisemitizmus vo svete s Hitlerom nevyhynul. Nacistická ideológia "ukazovala na židov ako na zdroj všetkého zla vo svete", povedal a dodal, že moderný antisemitizmus označil za zdroj všetkého zla Izrael.

Hoci OSN stanovila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, Izrael si holokaust tradične pripomína týždeň pred svojím Dňom nezávislosti: ako symbol štátu, ktorý sa zrodil z popola holokaustu.