Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael a Rusko sa dohodli na línii prímeria na Golanských výšinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Sýriu Alexandr Lavrentiev uviedol, že Iránom podporované sily v Sýrii sa stiahli viac ako 80 kilometrov od hranice s Golanskými výšinami.

Stavropoľ 7. augusta (TASR) - Izrael a Rusko dosiahli dohodu o zabezpečení dodržiavania prímeria na línii, ktorá oddeľuje sýrske a izraelské sily na Golanských výšinách. Oznámil to v pondelok izraelský veľvyslanec v Moskve Gary Koren.

"Koordinovali sme opatrenia, na základe ktorých sa Rusko zaviazalo zabezpečiť, takpovediac, že sýrska armáda neprekročí líniu prímeria stanovenú podľa dohody (o prímerí medzi Sýriou a Izraelom) z roku 1974," povedal Koren, ktorého citovala agentúra TASS.

"Zdá sa, že nateraz všetko funguje... Dúfam, že to tak bude aj v budúcnosti," poznamenal izraelský veľvyslanec.

Koren zdôraznil, že okrem iného židovský štát trvá na tom, aby sa zo Sýrie úplne stiahli iránske sily.

"Situácia bude pre nás ideálna vtedy, keď posledný iránsky vojak opustí sýrske územie," dodal izraelský veľvyslanec.

Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Sýriu Alexandr Lavrentiev 1. augusta uviedol, že Iránom podporované sily v Sýrii sa stiahli viac ako 80 kilometrov od hranice s Golanskými výšinami, ktoré okupuje Izrael. Cieľom tohto kroku je "nedráždiť" Izrael. K tejto dohode došlo na základe "ruských záruk", povedal Lavrentiev v rozhovore pre agentúru Interfax.

Izrael obsadil Golanské výšiny vo vojne v roku 1967. Hranica bola po celé desaťročia pokojná, kým v roku 2011 nevypukla vojna v Sýrii.

Irán má v Sýrii vojenských poradcov a podporuje tam šiitské milície bojujúce po boku sýrskych vojsk. Izrael v poslednej dobe vystupňoval útoky v Sýrii na ciele, ktoré podozrieva z prepojenia na Irán. Zároveň tvrdí, že nedovolí Iránu vybudovať si stálu vojenskú prítomnosť v blízkosti hraníc.