Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael a USA sa nezhodnú v otázke časového rozvrhu na zastavenie Iránu

Irán odmieta, že by sa pokúšal vyvíjať jadrové zbrane.

Jeruzalem 22. marca (TASR) - Izrael a Spojené štáty sa nezhodnú v názore na realistický časový rozvrh potrebný na to, aby sa Iránu zabránilo získať jadrovú zbraň, uviedol dnes izraelský minister obrany Ehud Barak.

Barak však nepohrozil jednostrannou izraelskou akciou. Zopakoval obavy, že Irán sa pokúsi zabezpečiť ochranu svojho sporného jadrového programu pred útokom ešte skôr, ako prijme rozhodnutie o zhotovení atómovej bomby.

Izrael si v takej situácii "nemôže dovoliť" vyčkávať, povedal Barak pre izraelský rozhlas. Podľa jeho slov sa však môže poskytnúť niekoľko mesiacov na to, aby sa prejavil účinok sankcií a rokovaní.

Počas tohto obdobia bude jasnejšie, či "Iránci zamýšľajú zastaviť svoj sporný jadrový program, alebo nie", skonštatoval izraelský minister.

Barak vysvetlil, že mimoriadne vojenské kapacity USA a ich postavenie svetovej veľmoci vedie k odlišnému postoju v otázke iránskej jadrovej hrozby. Zdôraznil, že Izrael sa cíti byť bezprostredne ohrozený.

Irán odmieta, že by sa pokúšal vyvíjať jadrové zbrane. Trvá na tom, že jeho jadrový program má slúžiť mierovým účelom, ako je napríklad výroba elektriny.