Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda označila smrť pracovníkov za závažnú chybu

Palestínčania kontrolujú vozidlo s logom World Central Kitchen, ktoré v utorok 2. apríla 2024 zničil izraelský nálet v Deir al Balah v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Konvoj tejto organizácie zasiahol izraelský nálet ešte v pondelok.

Jeruzalem 3. apríla (TASR) - Izraelská armáda v stredu pripustila, že sa dopustila "závažnej chyby", keď počas náletu v Pásme Gazy zabila sedem humanitárnych pracovníkov americkej charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK). TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Konvoj tejto organizácie zasiahol izraelský nálet ešte v pondelok. "Tento incident bol závažnou chybou," uviedol náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herzi Halevi vo videu zverejnenom na platforme X. Ako ďalej dodal, podľa neho išlo o "nesprávnu identifikáciu - v noci, počas vojny a vo veľmi zložitých podmienkach".

"Nikdy sa to nemalo stať," dodal.

Spomínaná organizácia v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskôr priznal, že pri "neúmyselnom zásahu" armády zahynuli humanitárni pracovníci.

V súvislosti s incidentom v stredu reagoval nahnevane aj austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý telefonoval s Netanjahuom a vyzval na vyvodenie zodpovednosti, píše AFP. AKo dodal, v rozhovore s Netanjahuom vyjadril "svoj hnev a obavy" pre úmrtne austrálskeho občana Lalzawmiho "Zomi" Frankcoma.