Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael: Bezpečnostné zložky zadržali v Predjordánsku aktivistov Hamasu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zadržaní palestínski aktivisti dostali príkazy od hovorcu Hamasu v Katare a ich aktivity boli financované z podozrivých finančných fondov v Jordánsku.

Jeruzalem 1. júla (TASR) - Príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek zadržali desiatky aktivistov Hamasu pre podozrenie, že chceli obnoviť činnosť tohto radikálneho palestínskeho hnutia v Predjordánsku pripravujúc rôzne útoky.

Informáciu zverejnila izraelská kontrarozviedka Šin Bet.

V jej komuniké sa pripomína pondelková streľba v oblasti, kde neznámi útočník spustil paľbu na vozidlo s mladými Izraelčanmi a jednému z nich spôsobil smrteľné zranenia. Aj keď sa k tejto vražde nikto oficiálne neprihlásil, izraelské bezpečnostné zložky netaja, že za zločinom tušia palestínskeho páchateľa.

Podľa izraelskej tajnej služby dostali zadržaní palestínski aktivisti príkazy od hovorcu Hamasu v Katare a ich aktivity boli financované z podozrivých finančných fondov v Jordánsku, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa rovnakého zdroja Hamas dnes deklaroval pripravenosť pokračovať "vo svätej vojne" proti Izraelu, avšak poprel, že by medzi spomínaným hovorcom Hamasu v Katare a skupinou pôsobiacou v Predjordánsku boli akékoľvek kontakty.