Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izrael: Bidenovo varovanie o pozastavení dodávok zbraní je sklamaním

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan . Foto: TASR/AP

Americký prezident v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane.

Jeruzalem 9. mája (TASR) - Za "veľké sklamanie" označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Je ťažké a je veľkým sklamaním počuť takéto vyjadrenie od prezidenta, ktorému sme boli vďační od začiatku vojny," povedal Erdan pre izraelskú stanicu Kan. Ide o prvú reakciu na Bidenovo varovanie.

Americký prezident v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb v Gaze zahynuli civilisti.

Spojené štáty v utorok potvrdili, že už pozastavili dodávku veľkých bômb v dôsledku obáv z plánovaného izraelského útoku na Rafah, kde sa pri egyptských hraniciach zhromaždilo viac ako milión palestínskych civilistov vysídlených v dôsledku vojny.