Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Väčšina izraelských Židov si myslí, že osady sú dobré pre bezpečnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu 42 percent izraelských Židov považuje výstavbu židovských osád v Predjordánsku za užitočnú, zatiaľ čo ďalších 30 percent si myslí, že táto politika škodí.

Tel Aviv 8. marca (TASR) - Väčšina izraelských Židov si myslí, že pokračujúce budovanie židovských osád na Západnom brehu pomáha bezpečnosti Izraela. Vyplýva to z výsledkov prieskumu amerického inštitútu Pew Research Center.

Tento inštitút, ktorý sídli v USA a venuje sa sociologickým problémom, demografii a prieskumom verejnej mienky, zistil, že 42 percent izraelských Židov považuje výstavbu židovských osád v Predjordánsku za užitočnú, zatiaľ čo ďalších 30 percent si myslí, že táto politika škodí.

Väčšina štátov sveta považuje rozširovanie židovských osád na vojnou získanom území za nelegálne a za prekážku pre dosiahnutie mieru.

K publikovaným záverom dospel Pew Research Center na základe analýzy odpovedí viac ako 5600 respondentov. Prieskum sa uskutočnil od októbra 2014 do mája 2015, jeho výsledky boli zverejnené dnes.

Vyplynula z nich tiež súvislosť medzi politickou orientáciou respondentov a ich postojom k budovaniu osád. Ich výstavbu podporilo 62 percent prívržencov pravice a len 13 percent sympatizantov ľavice. Na otázku, či by Izrael mohol v mieri koexistovať s palestínskym štátom, odpovedalo kladne 29 percent pravicovo orientovaných respondentov, ale v tábore ľavice s týmto tvrdením súhlasilo až 86 opýtaných.