Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael: Čad otvorí svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ambasáda Čadu bude slávnostne otvorená vo štvrtok v rámci návštevy čadského prezidenta Mahamata Debyho v Izraeli.

Jeruzalem 1. februára (TASR) - Africký Čad otvorí svoje veľvyslanectvo v Izraeli, štyri roky po obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Oznámil to v stredu úrad izraelského premiéra, informuje TASR podľa agentúry AP.

Ambasáda Čadu bude slávnostne otvorená vo štvrtok v rámci návštevy čadského prezidenta Mahamata Debyho v Izraeli.

Premiér Benjamin Netanjahu navštívil stredoafrický štát v januári 2019 v rámci snáh Izraela o nadviazanie diplomatických vzťahov s moslimskými krajinami. V rámci tzv. "abrahámskych dohôd" sprostredkovaných Washingtonom Izrael v nasledujúcom roku podpísal normalizačné dohody s Marokom, Bahrajnom, Sudánom a Spojenými arabskými emirátmi.

"Tieto vzťahy chceme pozdvihnúť na novú úroveň - vaša návšteva Izraela a otvorenie veľvyslanectva sú toho dôkazom," povedal Netanjahu počas stretnutia s Debym.

Deby sa stal prezidentom v roku 2021. Túto funkciu dovtedy vyše tri desaťročia zastával jeho otec Idriss Deby, ktorý zomrel počas bojov s povstalcami.

Idriss Deby navštívil Jeruzalem v roku 2018. Čad prerušil diplomatické vzťahy so židovským štátom v roku 1972 na nátlak arabských krajín.

Podľa indexu ľudského rozvoja Svetovej banky (WB) je Čad jedným z ekonomicky najmenej rozvinutých štátov sveta. Jeho vláda je obviňovaná z rozsiahleho porušovania ľudských práv a manipulácie volieb.