Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izraelský kabinet: Chceme zabrániť rozpadu Palestínskej samosprávy

Na archívnej snímke palestínčan kráča okolo zničeného auta v utečeneckom tábore Jenin na Západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Izrael uskutočňuje na západnom brehu Jordánu takmer každodenné razie už zhruba 16 mesiacov v reakcii na sériu palestínskych útokov z jari minulého roka.

Jeruzalem 10. júla (TASR) - Izrael bude vyvíjať úsilie s cieľom zabrániť rozpadu Palestínskej samosprávy, uzniesol sa v nedeľu izraelský bezpečnostný kabinet. Žiada od nej súčasne, aby ukončila protiizraelské konanie. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Deklarácia od palestínskej strany požaduje, aby zastavila kroky namierené proti Izraelu v medzinárodnom zákonnom diplomatickom prostredí, ako aj podnecovanie a nezákonnú výstavbu v časti Predjordánska, ktorá je plne pod kontrolou Izraela.

Izrael žiada okrem toho zastavenie platieb pre rodiny teroristov, čo sa vzťahuje na príspevky poskytované Palestínskou samosprávou rodinám Palestínčanov, ktorých zabili izraelské sily, a rodinám väzňov v izraelských väzniciach či samotným zadržiavaným.

Počas dvoch dní izraelskej operácie v meste Džanín na okupovanom Predjordánsku prišlo minulý týždeň o život najmenej 12 Palestínčanov, vyše 100 ďalších utrpelo zranenia a z domovov utieklo zhruba 3000 obyvateľov, pripomína AFP. Zahynul tiež jeden izraelský vojak.

Izrael uskutočňuje na západnom brehu Jordánu takmer každodenné razie už zhruba 16 mesiacov v reakcii na sériu palestínskych útokov z jari minulého roka.

Predjordánsko obsadil Izrael spolu s východným Jeruzalemom a pásmom Gazy vo vojne v roku 1967. Palestínčania chcú dosiahnuť, aby na týchto územiach vznikol ich budúci nezávislý štát.