Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Izrael chce pokračovať vo výstavbe v palestínskych oblastiach

Izrael plánuje vybudovať 3000 nových bytových jednotiek pre židovských osadníkov na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izrael tvrdí, že rozhodnutie OSN, ktoré uznalo Palestínu ako nečlenský pozorovateľský štát, je v rozpore s doteraz vyrokovanými dohodami.

Tel Aviv 30. novembra (TASR) - Izrael plánuje vybudovať 3000 nových bytových jednotiek pre židovských osadníkov na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Oznámili to izraelské médiá.

Informácia prišla len deň po tom, ako Valné zhromaždenie OSN uznalo Palestínu ako nečlenský pozorovateľský štát. Rozhodnutie pravdepodobne skomplikuje úsilie o oživenie mierových rokovaní, ktoré vyvíjajú Spojené štáty. Rozhovory prerušili v septembri roku 2010.

Spojené štáty vo svojej reakcii označili rozhodnutie židovského štátu za "kontraproduktívne". Podľa ich vyjadrenia bude zrejme ťažšie dostať Palestínčanov a Izraelčanov za jeden rokovací stôl, napísala agentúra Reuters.

Ľavicové noviny Haarec citovali svoj zdroj medzi najvyššími predstaviteľmi Izraela, ktorý potvrdil, že výstavba bude prebiehať v arabskom východnom Jeruzaleme a takzvanej oblasti E1 v blízkosti mesta, medzi západnou a južnou časťou Západného brehu.

Podľa denníka sľúbil premiér Benjamin Netanjahu na začiatku svojho vládnutia americkej vláde, že v oblasti E1 nebude Izrael stavať, aby si Západný breh zachoval spojenie medzi dvoma časťami svojho územia, kde chceli Palestínčania vyhlásiť svoj štát.

Izrael tvrdí, že rozhodnutie OSN je v rozpore s doteraz vyrokovanými dohodami a trvá na tom, že palestínsky štát môže vzniknúť len prostredníctvom rokovaní, doplnila agentúra DPA.

Bývalá ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová z rozhodnutia Palestínčanov preniesť záležitosť na pôdu OSN viní Netanjahua, ktorý podľa nej zlyhal pri oživení rozhovorov, ktoré prerušila jeho neochota predĺžiť moratórium na výstavbu osád na Západnom brehu.