Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael chce rozšíriť právomoci pre použitie strelných zbraní

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súlade s platnými predpismi môžu príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek použiť proti útočiacim Palestínčanom ostrú muníciu iba v situáciách, keď sa ocitnú v ohrození života.

Jeruzalem 2. septembra (TASR) - Izraelská vláda zvažuje, že svojim bezpečnostným silám, zasahujúcim proti Palestínčanom útočiacim kameňmi, rozšíri právomoci na použitie strelnej zbrane. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

V súlade s platnými predpismi môžu príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek použiť proti útočiacim Palestínčanom ostrú muníciu iba v situáciách, keď sa ocitnú v ohrození života. V praxi to znamená, že nie sú oprávnení strieľať na tých Palestínčanov, ktorí na nich zaútočia kameňmi alebo zápalnými fľašami a následne sa pokúsia o útek.

"Vzhľadom na skutočnosť, že podľa nášho právneho systému je náročné postihovať mladistvých, ktorí útočia kameňmi, preskúmame možnosť zmien príkazov na použitie strelnej zbrane proti tým, ktorí hádžu kamene alebo zápalné bomby," uvádza sa vo vyhlásení Netanjahuovej kancelárie vydanom po stretnutí členov vlády s predstaviteľmi armády a polície.

Netanjahu na stretnutí tiež povedal, že jeho vláda bude proti "tým, čo hádžu kamene, a proti terorizmu uplatňovať politiku nulovej tolerancie".

Úvahy izraelskej vlády o rozšírení právomocí svojich bezpečnostných zložiek kritizoval člen výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Vázil abú Júsuf.

"Táto pravičiarska izraelská vláda fanatikov pokračuje vo svojej zločineckej politike zabíjania Palestínčanov. Tieto nové nariadenia prinesú eskaláciu zabíjania a zločinov páchaných na našom národe," povedal Júsuf agentúre Reuters.

Zatiaľ posledné kolo izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov stroskotalo vlani v apríli, pretože Palestínčanov rozhnevalo neustále pokračujúce rozširovanie židovských osád na západnom brehu Jordánu.