Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Izrael chce zachovanie súčasného stavu vo vzťahu s Palestínčanmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z tzv. exit polls vyplýva, že z celkového počtu 120 poslancov izraelského parlamentu bude zrejme len 18 takých, ktorí podporujú dvojštátne riešenie v izraelsko-palestínskom konflikte.

Jeruzalem 10. apríla (TASR) - Vplyvný palestínsky politik Sáib Irikát vyhlásil, že Izraelčania v utorkových predčasných parlamentných voľbách vyjadrili želanie zachovať súčasný stav vo vzťahoch s Palestínčanmi.

Ako konštatovala agentúra AP, Irikát - bývalý hlavný palestínskych vyjednávač na mierových rokovaniach s Izraelom - to uviedol v situácii, keď sú výsledky volieb v Izraeli podľa odhadov veľmi tesné.

AP dodala, že za víťaza volieb sa už medzičasom vyhlásili doterajší premiér Benjamin Netanjahu, líder pravicovej strany Likud, i jeho hlavný súper Benny Ganc, vodca centristickej strany Modrá a Biela.

Irikát o doteraz známych výsledkoch povedal, že ide o "jasné hlasovanie" o tom, že mierový proces zostane aj naďalej v slepej uličke. Podľa jeho názoru Izraelčania chcú, aby "sme žili v tvrdšom systéme apartheidu, než aký existoval v najtemnejších hodinách apartheidu v Južnej Afrike".

Z tzv. exit polls vyplýva, že z celkového počtu 120 poslancov izraelského parlamentu bude zrejme len 18 takých, ktorí podporujú dvojštátne riešenie v izraelsko-palestínskom konflikte. Ide pritom o dohodu, ktorá mala v posledných desaťročiach podporu medzinárodného spoločenstva.