Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izrael chce zaplaviť Gazu humanitárnou pomocou

Izraelský tank sa pohybuje v blízkosti hranice s pásmom Gazy na juhu Izraela v stredu 13. marca 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že do severnej časti enklávy vstúpilo dovedna šesť nákladných vozidiel s pomocou od Svetového potravinového programu (WFP).

Jeruzalem/Gaza 14. marca (TASR) - Izrael sa pokúsi "zaplaviť" Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi. Uviedla to izraelská armáda prostredníctvom svojho hovorcu Daniela Hagariho. TASR o tom informuje v piatok podľa agentúry AFP.

"Pokúšame sa túto oblasť zaplaviť, zaplaviť ju humanitárnou pomocou," uviedol Hagari na štvrtkovom tlačovom brífingu so zahraničnými novinármi. Jeho vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnie medzinárodný tlak na Izrael v súvislosti s rastúcimi obavami, že v Gaze vypukne hladomor.

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že do severnej časti enklávy vstúpilo dovedna šesť nákladných vozidiel s pomocou od Svetového potravinového programu (WFP) cez priechod v bezpečnostnom oplotení známy pod označením "96. brána". V tejto časti Gazy panuje obzvlášť akútny nedostatok potravín.

Podľa Hagariho budú nasledovať ďalšie takéto konvoje a dodávky, ktoré budú prichádzať do Gazy cez rôzne priechody a budú dopĺňané pomocou zhadzovanou zo vzduchu i dodávanou po mori.

Hagari však pripustil, že dodanie pomoci do enklávy je len jednou časťou celého problému. Okrem toho je podľa neho je potrebné urobiť viac pre jej spravodlivé a efektívne rozdelenie pre palestínske obyvateľstvo, píše Reuters.