Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Izraelčanov žiadali odstúpenie Netanjahua

Ľudia protestujú proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzývajú na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy militantnou skupinou Hamas v izraelskom Tel Avive v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Demonštranti volali po okamžitých voľbách a Netanjahua vyzývali, aby odstúpil.

Tel Aviv 7. apríla (TASR) - Desaťtisíce Izraelčanov protestovali v sobotu vo viacerých mestách proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a spôsobu, akým už presne polroka vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Masové zhromaždenie, na ktoré podľa organizátorov prišlo približne 100.000 ľudí, sa konalo v Tel Avive, píše TASR podľa agentúry AFP.

Demonštranti volali po okamžitých voľbách a Netanjahua vyzývali, aby odstúpil. Na zhromaždenie v Tel Avive došlo podľa miestnych médií aj k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou. Polícia zároveň informovala, že zadržala jedného z protestujúcich.

Desaťtisíce ľudí protestovali aj voči spôsobu, akým pravicový premiér Netanjahu vedie vojnu v Gaze, pričom sa k nim pridali aj rodiny rukojemníkov zadržiavaných v tejto palestínskej enkláve.

Obdobné zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách. Líder izraelskej opozície Jair Lapid sa zúčastnil na proteste v meste Kfar Saba. "Nič sa nenaučili, nezmenili sa," povedal na zhromaždení na margo vlády. "Kým ich nepošleme domov, nedajú tejto krajine šancu pohnúť sa vpred," dodal.

Vôbec najkrvavejšiu vojnu v dejinách Pásma Gazy rozpútal bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Militanti pri ňom podľa oficiálnych izraelských údajov zabili 1170 Izraelčanov a cudzincov, prevažne civilistov.

Zároveň zajali zhruba 250 rukojemníkov, z ktorých 129 je stále zadržiavaných v Gaze. Do zmieneného čísla je zarátaných aj vyše 30 osôb, o ktorých Izrael predpokladá, že už nežijú.

Izrael v rámci odvety spustil rozsiahlu ofenzívu v Pásme Gazy, pri ktorej už podľa tamojšieho minsterstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo prinajmenšom 33.137 ľudí, pričom čo OSN varovala pred hroziacim hladomorom v tejto enkláve.

Izraelská armáda v sobotu informovala, že našla telo jedného z týchto rukojemníkov. Ide už o 12 mŕtveho rukojemníka, ktorého armáda podľa svojich údajov priviezla domov počas vojny v Gaze. Príbuzní rukojemníkov už dlhšie obviňujú Netanjahua, že nemá seriózny záujem o ich prepustenie.