Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael vysiela expertov na identifikáciu obetí do francúzskych Álp

Forenzný expert vstupuje do autobusu, kde prebieha analýza DNA obetí utorkovej havárie dopravného lietadla A320 spoločnosti Germanwings v horskej obci Seyne-les-Alpes vo francúzskych Alpách 27. marca 2015. Foto: TASR/AP

O ich vyslaní informovala dnes kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Seyne-les-Alpes/Jeruzalem 29. marca (TASR) - Pátranie v horskej oblasti na juhu Francúzska, kde sa v utorok zrútil nemecký airbus so 150 osobami na palube, prerušili dnes vo večerných hodinách.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V ťažko dostupnom teréne zostalo na noc podobne ako v uplynulých dňoch niekoľko francúzskych žandárov.

Pátranie obnovia krátko po úsvite.



Jednou z prioritných úloh nasadených síl bude popri zhromažďovaní telesných pozostatkov obetí tragédie aj pátranie po druhej čiernej skrinke, respektíve pamäťovej karte z už objaveného obalu záznamníka s technickými údajmi o stave lietadla. Práve tento zdroj by mal prispieť ďalšími informáciami do skladačky o dianí na palube v minútach pred haváriou lietadla a okolnostiach, ktoré k nej viedli.

Prístupová cestná komunikácia, ktorá umožní nielen odvoz väčších trosiek havarovaného stroja, ale aj prevoz ťažkej techniky do náročného terénu, by mala byť hotová už v pondelok večer.

Už dnes v neskorých večerných hodinách, pravdepodobnejšie však v pondelok ráno sa očakáva vo Francúzsku skupina izraelských špecialistov, ôsmich dobrovoľníkov zo záchrannej služby Zaka, ktorí by mali pomôcť forenzným špecialistom francúzskej polície pri identifikácii obetí.

O ich vyslaní informovala dnes kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Zaka, ktorú založili v Izraeli ortodoxní veriaci, zasahuje po samovražedných atentátoch v židovskom štáte.

Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách nájdete TU.

Medzi dôležité úlohy ôsmich vyslaných expertov bude patriť zhromaždenie a identifikácia telesných pozostatkov jediného izraelského pasažiera havarovaného lietadla tak, aby bolo možné jeho pochovanie podľa tradícií judaizmu v Izraeli.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa na žiadosť pozostalých tohto cestujúceho uhradí náklady spojené s vyslaním izraelských expertov.