Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch Izraela v pásme Gazy zahynulo osem členov jednej rodiny

Hustý čierny dym stúpa nad Gazou po izraelskom leteckom útoku v severnej časti pásma Gazy 19. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Hlavný palestínsky vyjednávač v Káhire Azzám Ahmad oznámil, že Izrael nereagoval na najnovšie palestínske návrhy na dohodu.

Gaza 20. augusta (TASR) - Izraelské sily a palestínski militanti v pásme Gazy sa dnes navzájom ostreľovali po tom, čo prímerie medzi oboma stranami stroskotalo a vyjednávači nedosiahli v Káhire dohodu o dlhodobejšom prímerí.

Zabitých bolo 19 Palestínčanov a 120 ďalších utrpelo zranenia, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Vodca Hamasu nezahynul
Muhammad Dajf, jeden z vodcov palestínskeho hnutia Hamas, nezahynul v utorok večer pri izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. K útoku na dom, totiž došlo v čase, keď Dajf nebol doma. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Hamasu Samího abú Zuhrího.

Nepolapiteľný vodca Hamasu, známy aj pod menom Abú Chálid, sa v čase izraelského útoku "nenachádzal ani len v oblasti, ktorú bombardovali," uviedol Zuhrí pre televíziu al-Aksá patriacu Hamasu. Dajf v minulosti unikol pred viacerými izraelskými pokusom o atentát.
Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za smrť radikálneho vodcu palestínskeho hnutia Hamas Muhammada Dajfa, známeho aj pod menom Abú Chálid, ktorého zabili pri utorkovom nálete v pásme Gazy.

Informovala o tom dnes izraelská televízna stanica Aruc štajim (Channel-2), ktorá sa odvolala na vládneho predstaviteľa. V ďalších správach sa však uvádzalo, že nie je jasné, či Dajf zahynul.

Pri leteckom útoku prišla o život Dajfova manželka a dcéra, napísal na sociálnej sieti Facebook vyjednávač Hamasu na káhirských rokovaniach Músá abú Marzúk.


Palestínčan nesie na rukách zranené dievčatko do nemocnice v Gaze po izraelskom leteckom útoku v severnej časti pásma Gazy 19. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy oznámil, že zahynulo aj osem členov jednej rodiny, keď bol zasiahnutý ich dom v meste Dajr al-Balah v strednej časti enklávy. O život prišli rodičia a ich deti, napísala vo svojej skoršej správe agentúra DPA.

Ďalší hovorca Hamasu uviedol, že Izraelčania by sa teraz mali pripraviť na "ťažké dni, aké ešte nikdy nezažili".

Izrael vyhlásil, že prímerie porušili ako prvé tri rakety, vypálené z pásma Gazy v utorok len niekoľko hodín pred jeho vypršaním (23.00 h SELČ), čo však abú Marzúk poprel.

"Z Gazy neboli takéto rakety vystrelené, bola to len zámienka Izraela, aby mohol cieliť na veľmi dôležitého predstaviteľa Hamasu," dodal.

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izaddína Kasáma, sa však prihlásilo k zodpovednosti za neskoršie intenzívne ostreľovanie južnej a strednej oblasti Izraela, pri ktorom nikto v židovskom štáte neutrpel zranenia.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun "čo najdôraznejšie" odsúdil porušenie prímeria a vyzval zúčastnené strany, aby dospeli k "trvalému prímeriu, ktoré zároveň rieši pod povrchom skryté problémy sužujúce Gazu".

Hlavný palestínsky vyjednávač v Káhire Azzám Ahmad oznámil, že Izrael nereagoval na najnovšie palestínske návrhy na dohodu.