Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V pásme Gazy zahynulo dnes 13 izraelských vojakov a 87 civilistov

Palestínska starenka na invalidnom vozíku s bielou vlajkou opúšťa svoj domov v štvrti Šidžája neďaleko Gazy 20. júla 2014. Foto: TASR/AP

Humanitárne prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktoré malo umožniť evakuáciu zranených a odvoz tiel v meste Gaza, stroskotalo dnes po necelej hodine.

Jeruzalem/Gaza 20. júla (TASR) - Trinásť izraelských vojakov z elitnej brigády Golani zahynulo počas dnešného dňa operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v pásme Gazy. Izraelská armáda to oznámila na sociálnej sieti Twitter.

Od začiatku izraelskej ofenzívy pred 13 dňami tak prišlo o život 18 vojakov židovského štátu a dvaja civilisti. Zároveň ide o najväčší počet padlých za jeden deň od izraelského ťaženia proti Hizballáhu v Libanone v roku 2006.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne zdroje uviedla, že sedem z 13 vojakov bolo v obrnenom transportéri, ktorý zasiahla protitanková paľbou. Zvyšní zomreli vo vnútri domov, ktoré obsadili.

Najmenej dvaja mŕtvi vojaci mali dvojité izraelsko-americké občianstvo, napísala stránka BuzzFeed.

Podľa BBC si ofenzíva v pásme Gazy vyžiadala dnes najmenej 87 civilných obetí - 67 na jednom mieste. Palestínske zdravotnícke zdroje tvrdia, že o život prišlo celkovo viac ako 425 Palestínčanov a vyše 3000 utrpelo zranenia.

Izraelský denník Haarec dnes informoval, že armáda odhalila cez víkend na území pásma Gazy najmenej 40 tunelov a zatkla 13 ozbrojencov Hamasu. Úlohou vojakov je zabezpečiť, aby tunely nemohli byť uvedené v blízkej budúcnosti opäť do prevádzky.

Diplomatické úsilie o sprostredkovanie prímeria zatiaľ neprinieslo prielom. Objavili sa však náznaky, že egyptský návrh, ktorý Hamas pôvodne zamietol, je späť na stole, pretože získal širokú medzinárodnú podporu vrátane Ligy arabských štátov, napísal Haarec.

Spanikárení obyvatelia Gazy opustili svoje domovy


Tisíce spanikárených obyvateľov opustili svoje domovy. Napísali to svetové agentúry. Izrael už vyzval na evakuáciu zhruba polovicu z 1,8 milióna obyvateľov pásma Gazy. Svedkovia tvrdia, že izraelské tanky pri presune do štvrte Šidžájá strieľali na náhodné ciele, doplnila agentúra AP.

Palestínčan nesie zranené dieťa do nemocnice po izraelskej ofenzíve na severe Gazy
Foto: TASR/AP

Humanitárne prímerie stroskotalo po necelej hodine



Humanitárne prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktoré malo umožniť evakuáciu zranených a odvoz tiel v meste Gaza, stroskotalo dnes po necelej hodine.

Izraelská armáda oznámila, že na jej jednotky spustili bojovníci Hamasu streľbu, po ktorej obnovila bojové operácie. Prímerie vo štvrti Šúdžáija, ktoré sprostredkoval Červený kríž, sa začalo o 13.30 h miestneho času (12.30 h SELČ) a malo trvať dve hodiny. Hamas pritom pôvodne žiadal zastavenie bojov na tri hodiny.

Vo štvrti Šúdžáija prišlo podľa palestínskych zdravotníkov pri izraelskej paľbe o život najmenej 50 Palestínčanov a zranenia utrpelo približne 400 ľudí. Pred bojmi v oblasti utieklo dnes 35-tisíc ľudí, uviedli predstavitelia v Gaze.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes v reakcii na rastúci počet obetí konfliktu v Gaze vyhlásil trojdňový štátny smútok, informovala tlačová agentúra Wafa. Palestínske zastupiteľstvá po celom svete v tomto čase stiahnu vlajky na pol žrde.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva medzitým oznámilo, že počas 13 dní a nocí izraelskej ofenzívy zahynulo dosiaľ najmenej 410 Palestínčanov, pričom zranených bolo viac než 3000 ľudí.

Izrael rozšíril pozemnú ofenzívu v Gaze



Izraelská armáda dnes rozšírila pozemnú ofenzívu v pásme Gazy, kam vyslala ďalšie vojenské sily.
Dym z rakety odpálenej z Izraela stúpa na oblohu v severnej časti pásma Gazy.
Foto: TASR/AP

"V súčasnosti rozširujeme svoju pozemnú ofenzívu proti Hamasu v Gaze," uviedol dnes ráno na Twitteri hovorca izraelských ozbrojených síl. Cieľom operácie zostáva zničenie "teroristického potenciálu" Hamasu.

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius po rozhovoroch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že pokusy o dosiahnutie prímeria neboli úspešné.

O možnosti uzavretia prímeria má dnes v Katare rokovať palestínsky prezident Mahmúd Abbás s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a s exilovým vodcom islamistického hnutia Hamas Chálidom Mašálom.

Izraelská operácia proti militantom v Gaze vstúpila v noci nadnes do 13. dňa. Obyvatelia palestínskej pobrežnej enklávy hovoria o doposiaľ najintenzívnejších izraelských vzdušných útokoch. Od štvrtka v oblasti operujú už aj izraelské pozemné sily.

Izraelská raketa zasiahla dnes dom popredného lídra hnutia Hamas Chálila Hajjáha vo východnej časti mesta Gaza. Samotný Hajjáh sa v dome nenachádzal; o život však prišiel jeho syn, nevesta, vnučka a sused, zatiaľ čo jeho manželka utrpela vážne zranenia. Z oblasti hlásia aj ostreľovanie z izraelských tankov a diel.

Podľa palestínskych zdrojov si izraelská ofenzíva vyžiadala od 8. júla už minimálne 348 životov a 2700 zranených. Izrael hlási sedem obetí: piatich vojakov a dvoch civilistov.

Palestínski radikáli za rovnaký čas odpálili na židovský štát vyše 1768 rakiet (v priemere jednu za desať minút), kvôli ktorým sa museli opakovane uchýliť do krytov státisíce ľudí. Ďalších 3000-4000 rakiet bolo zničených pri izraelských náletoch, čo predstavuje takmer polovicu pôvodného odhadovaného arzenálu militantov v Gaze. Hamas však tvrdí, že rakety neustále dopĺňa a pripravuje sa na dlhý boj.

Fabius: Snahy o prímerie v Gaze stroskotali



Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v sobotu večer po rozhovoroch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že pokusy o dosiahnutie prímeria v 12-dňovom konflikte Izraela s militantmi v Gaze neboli úspešné.

"Žiaľ, môžem povedať, že výzvu na prímerie nebolo počuť a naopak, hrozia ďalšie civilné obete, čo nás znepokojuje," povedal novinárom Fabius, ktorý pricestoval do Izraela po rozhovoroch v Egypte a Jordánsku. Citovala ho agentúra Reuters.

Izraelská armáda pri pokračujúcej pozemnej ofenzíve v Gaze zničila buldozérmi viac než desať tunelov vedúcich pod hranicu. Palestínskym ozbrojencom oblečeným v izraelských uniformách sa však podarilo preniknúť z Gazy cez iný tunel do Izraela, kde zabili dvoch izraelských vojakov a ďalších zranili.

Palestínski predstavitelia informovali o zintenzívnených leteckých a delostreleckých útokoch. Izraelská ofenzíva si podľa najnovšej bilancie vyžiadala životy najmenej 342 Palestínčanov, uviedla agentúra AP.