Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Najmenej 16 ľudí zahynulo pri ostreľovaní školy OSN v pásme Gazy

Hanúne, v severnej časti pásma Gazy, plačú na pohotovosti v nemocnici Kamal Adwan, štvrtok 24. júla 2014. Foto: TASR/AP
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR/AP

Podľa svedkov na školu celkovo dopadli štyri tankové strely. V objekte sa v čase útoku nachádzali stovky obyvateľov, ktorí tam našli dočasné útočisko pred bojmi a násilnosťami.

Gaza 24. júla (TASR) - Najmenej 16 ľudí prišlo dnes o život a okolo 200 utrpelo zranenia počas izraelského ostreľovania školy OSN v severovýchodnej časti pásma Gazy. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Strely odpálené z izraelského tanku počas bojov s militantmi zasiahli komplex v meste v Bajt Hanún, kde sa nachádza škola prevádzkovaná Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Podľa svedkov na školu celkovo dopadli štyri tankové strely. V objekte sa v čase útoku nachádzali stovky obyvateľov, ktorí tam našli dočasné útočisko pred bojmi a násilnosťami. Zranených museli vzhľadom na nedostatočnú kapacitu miestnej nemocnice previezť aj do iných zdravotníckych zariadení v okolí Bajt Hanúnu.

Hamas označil útok na školu za "strašný masaker" a varoval, že Izrael zaň zaplatí "veľmi vysokú cenu". Izraelská armáda udalosť bezprostredne nekomentovala.

Od začiatku už 17 dní trvajúcej izraelskej ofenzívy v Gaze utieklo z domovov už viac ako 140.000 miestnych obyvateľov. Mnohí z nich sa uchýlili do vyše 80 škôl, ktoré v oblasti prevádzkuje UNRWA. Úrad OSN tento týždeň uviedol, že v dvoch svojich nevyužívaných školských budovách objavil ukryté rakety militantov.

Od začiatku bojov došlo celkovo už ku štyrom prípadom izraelského ostreľovania objektov OSN v Gaze; dnešný incident bol však prvým, pri ktorom došlo k obetiam na životoch a zraneniam.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil izraelský útok

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je zdesený dnešným izraelským útokom na školu OSN pre palestínskych utečencov v severovýchodnej časti pásma Gazy, pri ktorom prišlo o život najmenej 16 ľudí a približne 200 utrpelo zranenia. Medzi obeťami sú ženy, deti a personál OSN, oznámila agentúra Reuters.

"Okolnosti sú stále nejasné. Ostro odsudzujem tento zločin," uviedol Pan Ki-mun vo vyhlásení. Generálny tajomník opakovane vyslovil požiadavku, aby sa Izrael a palestínske hnutie Hamas pridržiavali medzinárodného humanitárneho zákona a rešpektovali "posvätnosť civilných životov, ako aj nedotknuteľnosť objektov OSN" a chránili humanitárnych pracovníkov.

Pan zároveň informoval, že pracovníci OSN sa snažia vyjednať humanitárne prímerie so zámerom uskutočnenia evakuácie civilistov. "Dnešný incident zvýrazňuje naliehavú potrebu na zastavenie zabíjania. Musí sa tak stať ihneď," povedal šéf OSN.