Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hamas odmietol návrh Izraela na predĺženie prímeria o štyri hodiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzičasom izraelské vojenské velenie varovalo obyvateľstvo oblastí, ktoré boli v uplynulých dňoch terčom intenzívnych útokov, pred návratom domov.

Bajt Hanún 26. júla (TASR) - Palestínske hnutie Hamas dnes odmietlo návrh Izraela na predĺženie humanitárneho prímeria o ďalšie štyri hodiny - do dnešnej polnoci (miestneho času).

Predstaviteľ Hamasu Sami abú Zuhrí rozposlal dnes novinárom textovú správu, v ktorej sa uvádza: "Žiadna dohoda o predĺžení pokoja (zbraniam) na ďalšie štyri hodiny".

Panarabská televízia al-Džazíra informovala, že palestínske skupiny v Gaze považujú rozhodnutie Izraela o predĺžení prímeria "za jednostranné a nepotrebné".

Krátko na to izraelské vojenské zdroje dnes večer informovali, že napriek izraelskému návrhu na predĺženie prímeria Hamas dnes asi hodinu po vypršaní platnosti humanitárneho prímeria z pásme Gazy vypálil tri rakety. Rakety dopadli do blízkosti mesta Aškelon v južnom Izraeli.

Medzičasom izraelské vojenské velenie varovalo obyvateľstvo oblastí, ktoré boli v uplynulých dňoch terčom intenzívnych útokov, pred návratom domov.

Izrael si v rámci humanitárneho prímeria vyhradil právo na pokračovanie v likvidácii podzemných tunelov, ktoré hnutie Hamas dalo vybudovať pod pohraničím medzi pásmom Gazy a Izraelom.

Ministri zahraničných vecí európskych štátov sa dnes v Paríži stretli s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym, aby diskutovali o podmienkach medzičasom už vypršaného humanitárneho prímeria a jeho transformácii na trvalejší mier.

V európskych metropolách sa demonštrovalo proti izraelskému ťaženiu v Gaze

Žena počas protestu Zastavte vojnu v Gaze, ktorý sa uskutočnil v Hamburgu
Foto: TASR/AP
Tisícky ľudí vyšli dnes do ulíc v Londýne a ďalších európskych mestách, aby protestovali voči izraelským vojenským úderom v pásme Gazy. Demonštranti sa v britskej metropole zhromaždili pred palestínskou ambasádou a smerovali k sídlu zákonodarného zboru nesúc transparenty so sloganmi ako "Slobodu pre Palestínu" alebo "Izrael je teroristický štát". Aj vo francúzskom hlavnom meste Paríži sa - napriek absencii povolenia prefektúry - zúčastnili na demonštrácii proti izraelskému ťaženiu v pásme Gazy tisícky občanov, vyplýva z informácií internetového vydania Le Monde.

Vo Viedni sa z podobných dôvodov zhromaždilo viac ako 400 ľudí, ďalších viac ako 150 sa zúčastnilo na protidemonštrácii. Rakúska polícia akcie monitorovala a podľa tlačovej agentúry APA zabránila priamym zrážkam účastníkov z oboch táborov, ktorí sa však na mieste, kde sa trasy pochodov križovali, častovali hlasitými pokrikmi. Okrem verbálnej "výmeny názorov" však k incidentom nedošlo.

V Nemecku sa do protestných pochodov vo viacerých mestách zapojili rádovo tisícky ľudí. Mítingy demonštrantov sa konali okrem iného v Mníchove, Frankfurte nad Mohanom, Hamburgu, Kiele či Giessene. Tamojšia polícia žiadne incidenty, ani v spoločnosti diskutované prejavy antisemitizmu, od ktorých sa medzičasom dištancovala časť predstaviteľov moslimskej komunity, nezaznamenala, informovala tlačová agentúra DPA.

V Berlíne vyzvali predstavitelia viacerých kresťanských, židovských a moslimských organizácií v nedeľu na spoločnú modlitbu za mier na Blízkom východe.

Ministri zahraničných vecí západných veľmocí vyzvali na predĺženie prímeria

Zľava americký minister zahraničných vecí John Kerry, francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, britský minister zahraničných vecí Philip Hammond a nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier
Foto: TASR/AP
Šéfovia diplomacií Francúzska, Nemecka, USA, Veľkej Británie, ako aj zástupcovia Kataru, Talianska, Turecka a Európskej únie sa dnes v Paríži zúčastnili na schôdzke, zvolanej v súvislosti s palestínsko-izraelským konfliktom. Informovala tlačová agentúra DPA. Hostiteľ Laurent Fabius, ako aj jeho rezortný kolegovia Frank-Walter Steinmeier, John Kerry, Philip Hammond a ďalší účastníci schôdzky vyjadrili nádej, že 12-hodinové prímerie môže predstavovať začiatok trvalého mlčania zbraní.

Práve snaha zmeniť všetkými zainteresovanými dodržiavané humanitárne, avšak časovo limitované, prímerie na prímerie trvalé viedla šéfov diplomacií k rokovaniam v Paríži.

Všetci prítomní vyzvali zainteresované strany k predĺženiu prímeria, ktoré je v súčasnosti v platnosti, uviedol Laurent Fabius. Súčasne dodal, že čo najskôr by chceli dosiahnuť trvalý pokoj zbraní za podmienok, ktoré budú vyhovovať obom stranám konfliktu. V prípade Izraela by tieto mali zohľadniť bezpečnostné potreby židovského štátu a v prípade Palestínčanov podmienky sociálno-ekonomického rozvoja pásma Gazy, vyplýva z informácií tlačovej agentúry Reuters.

V pásme Gazy začalo platiť 12-hodinové humanitárne prímerie

Dvanásťhodinové humanitárne prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ) platiť v pásme Gazy.

Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie. Bezprostredne však nebolo jasné, či tak obe strany aj skutočne urobili, píšu svetové tlačové agentúry.

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch.

Súčasne varovala, že zareaguje na akýkoľvek pokus teroristov o zneužitie "humanitárneho okna" na útoky voči izraelským vojakom alebo civilistom. Vystríhala tiež evakuovaných obyvateľov Gazy pred návratom domov.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas 18 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už minimálne 865 Palestínčanov (prevažne civilistov) a 5730 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 36 mŕtvych vrátane 32 vojakov.

Pri ostreľovaní tankami zomrelo 18 členov jednej palestínskej rodiny

Osemnásť Palestínčanov z jednej rodiny zahynulo pri ostreľovaní izraelskými tankami v južnej časti pásma Gazy. Oznámil to miestny minister zdravotníctva Ašraf Kidra len krátko predtým, ako dnes vstúpilo do platnosti 12-hodinové humanitárne prímerie, na ktorom sa dohodli Izrael a hnutie Hamas.

Šéf rezortu zdravotníctva pásma Gazy podľa agentúry Reuters spresnil, že 18 členov rodiny Nadžárovcov bolo od štvrtka uviaznutých vo svojom dome v dedine Chúzá, východne od mesta Chán Júnis, a že mnoho ďalších osôb utrpelo pri tankovej paľbe izraelského vojska zranenia.

Počet Palestínčanov zabitých od 8. júla - začiatku izraelskej ofenzívy v Gaze - tak stúpol na 881, väčšinou civilistov, rekapituluje Reuters.

Dvanásťhodinové prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo v pásme Gazy platiť dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ). Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie.

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy síce zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch.