Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael zasiahol v Gaze viac ako 70 cieľov

Letecké údery na rôznych miestach pásma Gazy sa uskutočnili ešte pred svitaním, v čase zvolávania na ranné modlitby.

Gaza/Káhira 22. júla (TASR) - Izraelské letectvo dnes v pásme Gazy podniklo sériu náletov, pričom zasiahlo okrem iného päť mešít, futbalový štadión a dom zosnulého vojenského veliteľa hnutia Hamas. Letecké údery na rôznych miestach pásma Gazy sa uskutočnili ešte pred svitaním, v čase zvolávania na ranné modlitby.

Podľa agentúry AP po bombardovaní zo vzduchu po niekoľkých sekundách nasledovalo ostreľovanie.

Nezvyčajne intenzívny izraelský nálet sa odohral krátko po stretnutí generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym v Káhire. Tí sa chcú pokúsiť zastaviť už dva týždne trvajúce boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré si doposiaľ vyžiadali najmenej 570 palestínskych a 29 izraelských obetí na životoch.

Podľa štatistiky OSN väčšina zabitých Palestínčanov sú civilisti, vrátane desiatok detí. O život prišli aj dvaja izraelskí civilisti.

Hovorca palestínskej polície v pásme Gazy Ajman Batnidží spresnil, že izraelské lietadlá zasiahli dnes ráno na rôznych miestach tohto územia viac ako 70 cieľov. Izraelské tanky poškodili niekoľko domov pozdĺž východnej hranice. V dôsledku paľby z izraelských vojenských lodí v Stredozemnom mori zhorelo najmenej 19 palestínskych rybárskych lodí.

Cieľom káhirskej schôdzky Pan Ki-muna s Kerrym bolo podporiť snahy Egypta o vyhlásenie prímeria v eskalujúcom konflikte medzi Izraelom a Hamasom.

Kerry sa pred novinármi vyjadril, že USA sú "hlboko znepokojené dôsledkami adekvátneho a legitímneho úsilia o sebaobranu". Zdôraznil, že v každom druhu konfliktu sa objavia obavy o osud civilistov, deti, ženy, komunity, ktoré v ňom uviaznu. Informoval, že USA už na pomoc Gaze poskytli 47 miliónov dolárov, aby sa predišlo humanitárnej kríze.

Pan Ki-mun vyzdvihol spoločné úsilie, ktorého cieľom je zastaviť krviprelievanie v regióne, obnoviť dialóg a nájsť a riešiť príčiny najnovšej krízy. Dodal, že súcíti s Palestínčanmi, najmä obyvateľmi pásma Gazy, ale uznal, že Izrael má legitímne právo brániť sa. Podľa prepisu rozhovoru s Kerrym, ktorý dal k dispozícii Washington, Pan požiadal, aby hnutie Hamas okamžite prestalo s ostreľovaním územia Izraela.

Najnovšia kríza na Blízkom východe spôsobila, že objekty OSN v pásme Gazy ako dočasné útočisko využíva viac ako 100.000 Palestínčanov, informoval hovorca OSN Chris Gunness. Na svojom konte na Twitteri napísal, že OSN sa snaží dostať do Gazy viac humanitárnej pomoci. "Civilisti sú v nepredstaviteľnej situácii," upozornil.