Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri rannom izraelskom útoku na Gazu zahynulo najmenej 43 Palestínčanov

Oheň a dym stúpajú po izraelskom útoku na pásmo Gazy, 29. júla 2014 Foto: TASR/AP

Egyptskí sprostredkovatelia pripravujú opätovné predloženie návrhu na prímerie.

Gaza 30. júla (TASR) - Najmenej 43 Palestínčanov zahynulo dnes ráno pri leteckých i pozemných útokoch izraelskej armády v pásme Gazy.

Židovský štát si podľa vlastného vyhlásenia vzal za cieľ islamistických militantov na desiatkach rozličných miestach tejto pobrežnej enklávy, uviedla agentúra Reuters.

Pri zásahu školskej budovy pod správou OSN strelou z tanku v meste Džabalíja prišlo o život 20 osôb, oznámil hovorca miestneho ministerstva zdravotníctva. Škola slúžila ako núdzový úkryt pre utečencov z iných častí enklávy.

"Počet zabitých v pásme Gazy od začiatku mesiaca už dosiahol 1245 a počet zranených vyše 7000. Dve tretiny z nich predstavujú civilisti vrátane žien a detí," dodal hovorca.

Izraelská strana zaznamenala od začiatku ofenzívy 8. júla stratu 53 vojakov a troch civilistov. Izrael odštartoval ofenzívu ako odpoveď na salvy rakiet odpaľovaných z pásma Gazy tamojším dominantným radikálnym hnutím Hamas.

Egyptskí sprostredkovatelia pripravujú opätovné predloženie návrhu na prímerie. Podľa izraelských médií sa v Káhire, kde sa očakáva i príjazd palestínskej delegácie, dospelo k posunu.