Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Po zásahu izraelského letectva sa zrútil 13-poschodový panelový dom

Miestni obyvatelia tvrdia, že v budove žilo 44 rodín.

Gaza 23. augusta (TASR) - Izraelské letectvo dnes pri nálete zničilo 13-poschodový bytový panelový dom v centre mesta Gaza. Podľa predbežnej bilancie bolo pri leteckom útoku zranených 22 ľudí, vrátane 11 detí, informovala izraelská armáda i zdravotnícke úrady pásma Gazy.

Hovorca izraelskej armády uviedol, že zasiahnutý výškový objekt využívalo militantné hnutie Hamas ako veliteľské centrum. Miestni obyvatelia tvrdia, že v budove žilo 44 rodín.

Polícia mesta Gaza informovala, že izraelské lietadlá pri útoku na panelový dom vypálili najprv varovnú strelu, ktorej cieľom bola strecha výškovej budovy. Po piatich minútach nasledoval útok dvoma raketami s výbušninou.

Izrael za posledných sedem týždňov bojov s hnutím Hamas podnikol na mesto Gaza a jeho okolie asi 5000 náletov. Dnešná akcia je však prvou, ktorá sa skončila zrútením sa celej výškovej budovy. Jej zrovnanie so zemou označila agentúra Reuters za ďalší prejav eskalácie napätia po zlyhaní Egyptom sprostredkovaných rokovaní o vyhlásení dočasného prímeria.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo Izrael a Hamas na obnovenie nepriamych rokovaní a súhlas s otvoreným koncom prímeria.

Táto výzva bola zverejnená po tom, ako sa dnes palestínsky prezident Mahmúd Abbás v Káhire stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Abbás túto iniciatívu podporil. Hovorca izraelskej vlády Mark Regev komentár k výzve neposkytol a vedenie Hamasu prostredníctvom svojho hovorcu Sámího abú Zuhrího deklarovalo, že výzvu Egypta berie na vedomie, ale podľa Reuters sa neobjavili náznaky, že by hnutie bolo ochotné zľaviť zo svojich dávno známych požiadaviek voči Izraelu.