Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Hamas odovzdal Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov

Izraelčania fotia vrtuľník na palube s ďalšou skupinou prepustených rukojemníkov z Pásma Gazy, ktorý pristáva v izraelskom meste Petach Tikva v nedeľu 26. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa izraelských ozbrojených síl ide o 11 rukojemníkov.

Gaza 27. novembra (TASR) - V rámci prímeria vo vojne v Pásme Gazy odovzdalo palestínske radikálne hnutie Hamas Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov, ktorá smeruje na izraelské územie, oznámila izraelská armáda. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA.

Podľa izraelských ozbrojených síl ide o 11 rukojemníkov.

Izrael a Hamas sa v pondelok dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, oznámil Katar, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom aj počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí. Pôvodné štvordňové prímerie, ktorého súčasťou sú aj každodenné výmeny rukojemníkov a väzňov, vstúpilo do platnosti v piatok ráno, malo teda vypršať v utorok.

Hamas v nedeľu pustil na slobodu 17 rukojemníkov odvlečených z Izraela do Gazy, celkovo od začiatku prímeria 58, vrátane cudzincov. Izrael v nedeľu prepustil 39 palestínskych tínedžerov. Celkovo počas prímeria prepustil 117 osôb.