Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prímerie s Palestínčanmi sa skončilo, militanti zabili dvoch vojakov

Izraelský vojak, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

72-hodinové humanitárne prímerie v pásme Gazy vstúpilo do platnosti dnes ráno.

Naí Dillí 31. júla (TASR) - Izraelská armáda oznámila, že prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré vstúpilo do platnosti dnes ráno, sa už skončilo a Izrael pokračuje v pozemných bojových operáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na otázku novinárov, či sa prímerie v Gaze už skončilo, odpovedal hovorca izraelských ozbrojených síl Peter Lerner novinárom: "Áno. Pokračujeme v pozemnej (bojovej) činnosti."

Lerner zároveň uviedol, že palestínski militanti na juhu pásma Gazy pravdepodobne uniesli izraelského vojaka.

Mimoriadny koordinátor OSN pre blízkovýchodný mierový proces Robert Serry podľa agentúry DPA uviedol, že krátko po uzavretí prímeria došlo k útoku palestínskych militantov na príslušníkov izraelskej armády.

"O život údajne prišli dvaja izraelskí vojaci a niekoľko Palestínčanov," uviedol Serry.

"OSN zatiaľ nemôže tieto správy nezávisle potvrdiť. Ak sa však potvrdia, bude to zo strany frakcií militantov v Gaze... predstavovať vážne porušenie humanitárneho prímeria," dodal Serry.

Podľa palestínskych predstaviteľov zahynulo dnes pri izraelskom ostreľovaní v meste Rafah na juhu pásma Gazy 35 Palestínčanov.
Izraelského vojaka zajal Hamas ešte pred prímerím, mierové rozhovory nebudú

Jeden z vodcov palestínskej militantnej organizácie Hamas abú Marzúk dnes uviedol, že k zajatiu izraelského vojaka došlo ešte pred 8.00 h miestneho času, keď vstúpilo do platnosti humanitárne prímerie sprostredkované Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra DPA.

"Izrael nemá na porušenie prímeria nijaké ospravedlnenie, pretože vojak bol zajatý a dvaja ďalší zabití ešte predtým, ako prímerie vstúpilo do platnosti," uviedol Marzúk.

Líder Hamasu zároveň povedal, že rozhovory o dlhodobom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sa mali konať v Káhire, boli po odrieknutí účasti Izraela zrušené.

"Egyptské vedenie nás informovalo, že Izrael s ospravedlnením svoju delegáciu do Káhiry nevyšle," uviedol Marzúk pre egyptský štátny denník al-Ahrám.




Izrael informoval OSN o predčasnom ukončení prímeria v Gaze

Izraelská armáda upovedomila Organizáciu Spojených národov o predčasnom ukončení 72-hodinového humanitárneho prímeria v pásme Gazy, ktoré vstúpilo do platnosti dnes ráno. Informovali o tom izraelské médiá s odvolaním sa vyhlásenie nemenovaného vládneho činiteľa.

Izraelský kabinet sa k ukončeniu prímeria zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Podľa denníka Haarec vysokopostavený izraelský predstaviteľ oznámil osobitnému vyslancovi generálneho tajomníka OSN Robertovi Serrymu, že humanitárne prímerie v Gaze sa skončilo.

Izraelská armáda podľa BBC varovala obyvateľstvo v Gaze prostredníctvom SMS správ, že bude pokračovať v bojových operáciách, pretože Hamas porušili prímerie len niekoľko hodín po tom, ako vstúpilo do platnosti.

Palestínske zdroje uvádzajú, že napriek prímeriu zahynulo pri izraelskom útoku na mesto Gaza najmenej 30 ľudí. Izrael tvrdí, že išlo o odpoveď na raketový útok Hamasu.

Trojdňové humanitárne prímerie, na ktorom sa dohodli izraelská vláda a palestínske hnutie Hamas za sprostredkovania Spojených štátov a OSN, sa v pásme Gazy začalo dnes o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ)

V priebehu takmer mesiac trvajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu zahynulo v pásme Gazy približne 1460 Palestínčanov. O život prišlo aj 61 izraelských vojakov a traja civilisti.

Šéf OSN odsúdil porušenie prímeria v Gaze, Kerry požiadal o pomoc Turecko


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil dnes údajné porušenie 72-hodinového humanitárneho prímeria v Gaze militantným hnutím Hamas a požadoval okamžité a bezpodmienečné prepustenie zajatého izraelského vojaka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je šokovaný a hlboko sklamaný týmto vývojom,"
povedal hovorca OSN Stephane Dujarric. "Generálny tajomník je hlboko znepokojený obnovením izraelských útokov na Gazu," dodal.

Pan Ki-mun "vyzval obe strany, aby prejavili maximálnu zdržanlivosť a vrátili sa k dohodnutému 72-hodinovému humanitárnemu prímeriu, ktoré tragicky trvalo iba tak krátku chvíľu", povedal Dujarric.

Obavy z eskalácie násilností má aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Vyzval dnes Katar a Turecko, aby využili svoj vplyv na zabezpečenie prepustenia izraelského vojaka, ktorého zajatie viedlo k predčasnému ukončeniu prímeria.

Jeden z vodcov palestínskej militantnej organizácie Hamas abú Marzúk dnes uviedol, že k zajatiu izraelského vojaka došlo ešte pred 8.00 h miestneho času, keď vstúpilo do platnosti humanitárne prímerie sprostredkované Spojenými štátmi.

"Izrael nemá na porušenie prímeria nijaké ospravedlnenie, pretože vojak bol zajatý a dvaja ďalší zabití ešte predtým, ako prímerie vstúpilo do platnosti," uviedol Marzúk.

Líder Hamasu zároveň povedal, že rozhovory o dlhodobom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sa mali konať v Káhire, boli po odrieknutí účasti Izraela zrušené.


Dohoda na prímerí

Izraelčania sa ukrývajú v podzemnej garáži počas rozozvučenia sirén po raketovom útoku palestínskych militantov z pásma Gazy 10. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Dnes o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) začalo v pásme Gazy platiť 72-hodinové humanitárne prímerie, na ktorom sa dohodli izraelská vláda a palestínske hnutie Hamas za sprostredkovania Spojených štátov a OSN.

Podľa agentúry AP s bezpodmienečným prímerím, počas ktorého sa bude rokovať o trvalejšom pokoji zbraní, súhlasili obe strany.

Vyhlásenie bolo zverejnené v indickom Naí Dillí, kde americký minister zahraničných vecí John Kerry rokuje s miestnymi predstaviteľmi.

Vo štvrtok večer pri výbuchu mínometného granátu prišlo o život päť izraelských vojakov, čím počet príslušníkov armády židovského štátu zabitých počas konfliktu v pásme Gazy dosiahol 61, oznámila dnes agentúra DPA.

Počet mŕtvych Palestínčanov dosiahol podľa zdravotníckych zdrojov 1458. Prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi je tak najkrvavejším od Šesťdňovej vojny v roku 1967.

Hamas sľúbil prímerie dodržať
Počet obetí izraelsko-palestínskeho konfliktu presiahol bilanciu z roku 2009

Najmenej 25 Palestínčanov dnes zahynulo a ďalší utrpeli zranenia pri izraelskom ostreľovaní mesta Rafah na juhu pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva.

K incidentu došlo len dve hodiny po tom, ako vstúpilo do platnosti trojdňové izraelsko-palestínske prímerie. Hovorca izraelskej armády v Jeruzaleme uviedol, že armáda incident preveruje.

Prímerie v pásme Gazy sa podľa zahraničných novinárov prítomných v oblasti zatiaľ viac-menej dodržiava, aj keď spravodajca panarabskej televízie al-Džazíra informoval na jej stránke o streľbe a výbuchoch východne od mesta Gaza i sirénach v izraelskom meste Eškol ležiacom neďaleko hraníc s pásmom Gazy.

Podľa BBC zahynulo počas necelý mesiac trvajúcich bojov 1460 Palestínčanov. Prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi je tak najkrvavejším od Šesťdňovej vojny v roku 1967.

Na izraelskej strane si boje s Palestínčanmi v pásme Gazy vyžiadali životy 61 vojakov a troch civilistov.

Podľa agentúry DPA je tak počet obetí konfliktu už vyšší než v roku 2009, čím sa stal najkrvavejším od roku 1967.

Podľa hovorcu palestínskeho ministerstva zdravotníctva Ašrafa Kidru zaútočilo izraelské letectvo pred svitaním na dom v meste Chán Júnis, ktoré leží v južnej časti pásma Gazy. Počet obetí na palestínskej strane tak podľa neho dosiahol od 8. júna, keď Izrael spustil vojenské operácie, 1452. Doplnil, že v roku 2009 - počas 22-dňovej izraelskej ofenzívy - zahynulo 1450 Palestínčanov.

Agentúra DPA pripomenula, že v roku 1967 - počas šesťdňovej vojny - Izrael obsadil pásmo Gazy a Západný breh. Z Gazy sa stiahol v roku 2005.


Palestínske hnutie Hamas vyhlásilo, že bude dodržiavať trojdňové prímerie s Izraelom, ktoré začalo platiť dnes ráno.

"Po vypočutí výzvy OSN a po zvážení situácie našich ľudí frakcie odporu súhlasili so 72-hodinovým humanitárnym a vzájomným prímerím, ktoré začne platiť v piatok o 8.00 h (7.00 h SELČ), ak ho bude dodržiavať aj druhá strana," uviedol pre agentúru Reuters hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí. Dodal, že všetky palestínske frakcie sú v tomto smere jednotné.

O prímerí informovali Spojené štáty a OSN. V spoločnom vyhlásení uviedli, že všetky strany konfliktu súhlasili s bezpodmienečným prímerím v pásme Gazy, počas ktorého budú rokovať o trvalejšom pokoji zbraní. Vyhlásenie bolo zverejnené v indickom Naí Dillí, kde americký minister zahraničných vecí John Kerry rokuje s miestnymi predstaviteľmi.

Podľa Kerryho je dôležité, aby obe strany konfliktu vynaložili všetko možné úsilie na nájdenie spoločnej reči. Avizoval, že šéf egyptskej diplomacie pozve zástupov znepriatelených strán na rokovania do Káhiry. Zúčastní sa na nich aj malá delegácia z USA.

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie uviedol, že rokovania by sa mohli začať už dnes, ak sa delegácie stihnú dopraviť do Káhiry. Zástupcovia Izraela a USA si však podľa neho nesadnú za rokovací stôl s členmi Hamasu. Za vymenovanie palestínskej delegácie, ako zdôraznil, bude zodpovedný palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Izrael prijal návrh prímeria

Izrael prijal návrh na trojdňové prímerie s militantmi z pásma Gazy, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Izrael prijal návrh USA a OSN na 72-hodinové humanitárne prímerie, ktoré začalo platiť v piatok o 8.00 h (7.00 h SELČ)," uviedol zdroj.

Krátko predtým palestínske hnutie Hamas vyhlásilo, že bude dodržiavať prímerie, "ak ho bude dodržiavať aj druhá strana". Hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí povedal, že všetky palestínske frakcie sú v tomto smere jednotné.


USA a Austrália dohodu vítajú

Šéf americkej diplomacie John Kerry
Foto: TASR/AP
Spojené štáty a Austrália privítali dnes dohodu o trojdňovom prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v pásme Gazy. Biely dom zároveň vyzval na zdržanlivosť predtým, než prímerie začne platiť.

"Vyzývame všetky strany, aby konali zdržanlivo, kým toto humanitárne prímerie nevstúpi do platnosti," citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra Reuters. P

Biely dom taktiež dúfa, že rokovania o dlhodobejšom prímerí sa v Káhire začnú okamžite. "Sme presvedčení, že jediná udržateľná cesta, ako vyriešiť obavy Izraela o bezpečnosť a ako umožniť Palestínčanom v pásme Gazy viesť normálny život, vedie cez dohodu o trvalom prímerí," dodal Biely dom.

Austrálsky premiér Tony Abbott označil dohodu za "úžasnú humanitárnu vec". Okrem toho podľa agentúry AP zdôraznil: "Odsudzujem nerozlišujúci dážď rakiet z Gazy na Izrael. Odsudzujem akékoľvek akcie, ktoré vedú k civilným obetiam."