Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael očakáva stovky civilných obetí v budúcej vojne s Hizballáhom

Bojovníci Hizballáhu, archívne foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo scenára možného vývoja izraelskej armády, o ktorom dnes informujú tamojšie médiá.

Jeruzalem 1. apríla (TASR) - Izrael by mal rátať so stovkami mŕtvych civilistov a škodami na základnej infraštruktúre, ktoré spôsobia rakety Hizballáhu, ak bude bojovať v ďalšej vojne s týmto libanonským povstaleckým hnutím podporovaným Iránom. Vyplýva to zo scenára možného vývoja izraelskej armády, o ktorom dnes informujú tamojšie médiá.

Scenár podľa agentúry Reuters odráža obavy bezpečnostných plánovačov, že od poslednej libanonskej vojny v roku 2006 Hizballáh rozšíril svoju raketovú výzbroj a získal bojové skúsenosti pri pomoci Damasku vo vojne s povstalcami v Sýrii.

Zverejnenie armádneho scenára by malo pomôcť presvedčiť politikov o potrebe investovať viac do civilnej obrany Izraela a Američanmi podporovaných protiraketových systémov ako je Železná kupola, ktorá už dokázala svoju účinnosť, či Davidov prak s dlhším akčným rádiusom, ktorý je v záverečných fázach testovania.

Podľa odhadu armády by Izrael v ďalšej otvorenej vojne s Hizballáhom mohlo zasiahnuť denne 1000 až 1500 rakiet, ktoré by zabili stovky ľudí a potenciálne paralyzovali kľúčové body, ako sú letiská, námorné prístavy a elektrárne.

Vo vojne v roku 2006 bolo zabitých asi 160 Izraelčanov, prevažne vojakov bojujúcich s Hizballáhom vnútri Libanonu, zatiaľ čo izraelské útoky zabili v Libanone 1200 ľudí, prevažne civilistov.

Ďalší vojenský konflikt by priniesol 15-krát ničivejšie útoky Izraela na Libanon, varoval vlani veliteľ izraelského letectva generálmajor Amir Ešel.

Hizballáh podrobnosti nezverejnil, ale tvrdí, že jeho vojenské kapacity sa od roku 2006 výrazne zvýšili.

Ani jedna zo strán nemá podľa všetkého záujem o obnovenie nepriateľských akcií, hoci lokálne boje čas od času testujú ich zdržanlivosť, pokračoval Reuters.

Od vojny v pásme Gazy vlani v lete, keď protiraketové systémy Železná kupola pomohli ochrániť obyvateľstvo pred raketami vystrelenými Hamasom, pracuje Izrael na zlepšení týchto systémov. Urýchlil tiež vývoj Davidovho praku, systému, ktorý má byť schopný zostreliť silnejšie rakety Hizballáhu, Sýrie či Iránu. Izrael dúfa, že bude funkčný v roku 2016.

Izraelskí predstavitelia požiadali minulý mesiac amerických poslancov o dodatočných 317 miliónov dolárov na Dávidov prak a ďalšie izraelské protiraketové obranné programy, nad rámec 158 miliónov dolárov, ktoré Obamova vláda už pre tieto programy žiadala v rozpočte na rok 2016.

Skupina 32 amerických senátorov minulý týždeň vyzvala Kongres, aby plne vyhovel žiadosti o financovanie izraelskej protiraketovej obrany. Očakáva sa, že táto záležitosť bude na programe predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA Johna Boehnera, ktorý v utorok pricestoval do Izraela na čele delegácie republikánskych kongresmanov.