Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Počet obetí v pásme Gazy sa zvýšil na 313

Horiace autá na parkovisku pri obytnom dome po tom, ako ich zasiahli rakety vystrelené z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon 7. októbra 2023. Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. TASR správu prevzala v sobotu z agentúr AP a AFP. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami a zranenými sú aj deti.

Tel Aviv 7. októbra (TASR) - Počet obetí konfliktu v pásme Gazy sa v nedeľu zvýšil na 313. Izraelská armáda pokračuje v evakuácii civilistov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlásilo 313 obetí a najmenej 1990 zranených z radov Palestínčanov. Medzi obeťami a zranenými sú aj deti.

Hlavný hovorca izraelskej armády Daniel Hagari pre AP v nedeľu povedal, že izraelská armáda zabila stovky teroristov a ďalšie desiatky zajala.



Hagari tiež uviedol, že úlohou Izraelských obranných síl (IDF) je evakuovať všetkých obyvateľov v miest na hraniciach s pásmom Gazy, ukončiť boje na izraelskom území, dostať pod kontrolu porušené časti bezpečnostnej bariéry na hraniciach a pokračovať v leteckých útokoch na pásmo Gazy, píše denník The Times of Israel (TOI).

"Našou úlohou na najbližších 24 hodín je evakuovať všetkých obyvateľov žijúcich v okolí Gazy," povedal Hagari pre agentúru AFP. Cieľom bojov je podľa jeho slov aj oslobodenie rukojemníkov, ktorých militanti zadržiavajú v Izraeli.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy prekvapivú vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie.

Ozbrojenci prenikli do 22 lokalít, pričom niektoré z nich ležali až 24 kilometrov od hraníc Gazy. Zároveň zajali a do pásma Gazy odvliekli neznáme množstvo izraelských civilistov a vojakov. Podľa odhadov izraelských médií ich môžu byť aj desiatky.

Boje v Izraeli pokračovali aj v sobotu po zotmení a militanti stále zadržiavali rukojemníkov v najmenej dvoch mestách. Izrael reagoval odvetnými leteckými údermi v pásme Gazy a avizoval ich ďalšie zintenzívnenie, pričom vyzval miestnych obyvateľov na evakuáciu a uchýlenie do krytov