Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael hlási prestrelky na hraniciach s Libanonom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne.

Tel Aviv/Bejrút 9. decembra (TASR) - Izraelská armáda informovala, že v noci na sobotu reagovala paľbou na strely odpálené smerom na územie Izraela z Libanonu. Útočila zároveň na niekoľko cieľov libanonského militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Armáda Izraela uviedla, že reagovala paľbou "smerom k zdroju" bližšie nešpecifikovaných striel odpálených na izraelské územie z Libanonu. Svoje útoky smerovala aj na "teroristické ciele" vrátane veliteľských a kontrolných centier hnutia Hizballáh, ktoré je podporované Iránom. Ani jedna strana doposiaľ nehlásila žiadne obete týchto útokov.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne. Ide pritom o najvážnejšiu eskaláciu situácie v tejto oblasti od vojny medzi Izraelom a Libanonom od roku 2006. Na oboch stranách si už tieto útoky vyžiadali niekoľko obetí. Vo štvrtok izraelská armáda informovala, že protitanková strela vypálená z územia Libanonu na sever Izraela pripravila o život jedného z miestnych obyvateľov. Pri útoku v tejto oblasti v októbri zahynul aj novinár agentúry Reuters.

Útoky v susedných krajinách Izraela taktiež posilňujú obavy z možného rozšírenia konfliktu. Na juhu Sýrie zahynuli v piatok pri izraelskom útoku dronmi traja militanti Hizballáhu a jeden Sýrčan. Veľvyslanectvo USA zároveň v piatok informovalo o raketovom útoku na jeho budovu v prísne stráženej Zelenej zóne v irackom hlavnom meste Bagdad, ako aj na základňu Union III, kde operujú príslušníci medzinárodnej koalície na boj proti džihádistom.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, no podľa amerického veľvyslanectva sú zaň pravdepodobne zodpovedné milície napojené na Irán. Išlo pritom o prvý takýto útok namierený voči diplomatickej misii USA.