Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael spomína na obete holokaustu

Ľudia si v tichosti dve minúty spomínajú na obete holocaustu. Foto: TASR/AP

Izraelský prezident Šimon Peres pripomenul, že ešte stále sú ľudia, ktorí odmietajú existenciu holokaustu.

Jeruzalem 8. apríla (TASR) - Dvojminútovým zvukom sirén si dnes obyvatelia Izraela pripomenuli šesť miliónov židovských obetí systematického vraždenia, ktoré počas druhej svetovej vojny rozpútali nemeckí nacisti a ich kolaboranti.

Presne o 10.00 h sa v Izraeli na dve minúty zastavil život: ľudia prerušili prácu, aktivity či pohyb a dve minúty v tichosti v zamyslení stáli.

Spomienkové akcie na obete holokaustu sa dnes konajú prakticky po celej krajine. Ústredný obrad sa koná už tradične v jeruzalemskom pamätníku Jad vašem. Toho roku sa na ňom okrem najvyšších predstaviteľov Izraela zúčastnil aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý je v oblasti na návšteve.

O 11.00 h miestneho času v izraelskom parlamente začali jeho poslanci čítať mená obetí holokaustu. Ide o každoročne sa opakujúci akt nazvaný "Každý človek má meno," čo súvisí s praxou nacistov, ktorí svojim väzňom v koncentračných táboroch na predlaktia tetovali čísla.

Veliteľ hlavného štábu izraelskej armády, generál Benny Ganc sa dnes popoludní v poľskom Osvienčime zúčastní na Pochode živých a bude na jeho čele. Spomienková slávnosť na obete nacistického vraždenia sa dnes popoludní uskutoční aj v bývalom koncentračnom tábore Brzezinka-Birkenau.

Deportácia Židov z Varšavského geta 19. apríla 1943.
Foto: TASR/AP


V predvečer spomienkového dňa na obete holokaustu izraelský prezident Šimon Peres v pamätníku Jad vašem vyhlásil, že holokaust nesmie byť zabudnutý. Dodal, že "holokaust nám, židovskému ľudu, nesmie dovoliť zatvárať oči a musí sústavne slúžiť ako varovný znak pre celé ľudstvo".

Pripomenul, že ešte stále sú ľudia, ktorí odmietajú existenciu holokaustu, "krízy znova slúžia (ako zámienka) na vznik smiešnych, ale nebezpečných nacistických strán. Publikujú sa choré antisemitské karikatúry".

Peres v príhovore upozornil, že novým holokaustom hrozí aj súčasné iránske vedenie. "Každý si musí uvedomiť, že vyhrážky jednému národu sú vyhrážkami celému ľudstvu," dodal.

Premiér Benjamin Netanjahu sa v prejave vrátil k nedávnym šokujúcim útokom v Izraeli, ktorých terčom boli starí ľudia, vrátane navrátilcov z koncentračných táborov. "Toto protirečí židovskému dedičstvu a základným hodnotám ľudskej morálky. Toto nebudeme tolerovať," varoval. Dodal, že ľudia, čo prežili šoa, sú symbolom prežitia a "zaslúžia si dožiť svoj život v pokoji, bezpečí a dôstojne".

Foto: TASR/AP


Netanjahu sa v prejave dotkol aj ohrozenia, ktoré pre Izrael predstavuje Irán a jeho jadrový program. Premiér uviedol, že Izrael by sa nemal slepo spoliehať na medzinárodné spoločenstvo, že zastaví Teherán v jeho snahách o výrobu jadrovej bomby. Naznačil tak, že jednostranný útok Izraela na jadrové zariadenia v Iráne stále zostáva jednou z možností, informovala agentúra DPA.

"Oceňujeme úsilie medzinárodného spoločenstva na zastavenie iránskeho jadrového programu, ale v žiadnej fáze nezveríme svoj osud do rúk iných, a to ani v prípade, že to bude najlepší z našich priateľov," uviedol Netanjahu v súvislosti s aktivitami Spojených štátov.

Vo svojom príhovore Netanjahu prirovnal postoj súčasných politikov, ktorí sa domnievajú, že svet sa môže zmieriť s iránskym jadrovým programom, s politikou ústupkov, tzv. appeasementu, voči nacistickému Nemecku pred druhou svetovou vojnou.

Netanjahu citoval vyhlásenia iránskych náboženských hodnostárov, ktorí podľa jeho slov tvrdia, že "sionisti sú mikróby a baktérie. Židia nakazili ľudí, ktorí šíria chorobu (ďalej)". Pripomenul, že iránsky líder označil Izrael "za rakovinový nádor, ktorý musí byť vytrhnutý z Blízkeho východu".

"Vražedná nenávisť voči židom zo sveta nezmizla. Nahradila ju vražedná nenávisť k židovskému štátu," vyhlásil Netanjahu. Dodal, že pred druhou svetovou vojnou mnohí včas nerozpoznali hroziace nebezpečenstvo nacizmu. "Nechceme dospieť do stavu, keď bude znova neskoro," povedal izraelský premiér. Dodal, že "podstatou vzniku Izraela z popola holokaustu je nezávislá schopnosť prijímať rozhodnutia...na obranu seba samých".

"Na tomto mieste a v tento deň sa zaväzujem, že už nikdy nebude šoa," vyhlásil Netanjahu.

Medzinárodný deň obetí holokaustu pripadá na 27. januára a je spomienkou na výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime. Izraelský národný deň spomienky na obete holokaustu koliduje s výročím vypuknutia povstania vo varšavskom gete.