Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Izrael je pripravený na úplnú evakuáciu Tel Avivu v prípade útoku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prípade vojny by podľa plukovníka Adam Zusmana, šéfa veliteľstva domobrany v telavivskej metropolitnej oblasti mohli dopadnúť na Tel Aviv a susedné mestá stovky rakiet.

Jeruzalem 12. júna (TASR) - Izraelské úrady sú pripravené úplne evakuovať Tel Aviv v prípade raketového útoku, pri ktorom by boli použité nekonvenčné hlavice. Oznámila to televízia RT s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa izraelskej armády.

"V prípade raketového útoku na stred Izraela, hlavne nekonvenčného, bude obyvateľstvo Tel Avivu a ďalších miest evakuované a premiestnené do iných častí krajiny," uviedol plukovník Adam Zusman, šéf veliteľstva domobrany v telavivskej metropolitnej oblasti, ktorá má vyše tri milióny obyvateľov.

Plukovník zdôraznil, že v súčasnosti je v Izraeli ohrozený každý civilista. Židovský štát je síce chránený "najsofistikovanejším" systémom protivzdušnej obrany na svete, žiadna ochrana však nie je dokonalá, zdôraznil Zusman. V prípade vojny by podľa neho mohli dopadnúť na Tel Aviv a susedné mestá stovky rakiet.

Zusmanovo vyjadrenie prišlo v čase množiacich sa úvah o možnosti jednostranného izraelského útoku na Irán v súvislosti so sporným jadrovým programom islamskej republiky.