Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Izraelské letovisko Ejlat zasiahli rakety

Juhoizraelský prístav Ejlat na hraniciach s Egyptom Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tento mesiac umiestnila v Ejlate batériu svojho nového protiraketového systému Železná kupola.

Jeruzalem 17. apríla (TASR) - Islamskí militanti na Sinajskom polostrove sa prihlásili k zodpovednosti za raketový útok na izraelské prímorské letovisko Ejlat.

Islamskí militanti na Sinajskom polostrove sa prihlásili k zodpovednosti za raketový útok na izraelské prímorské letovisko Ejlat. Egyptské bezpečnostné zdroje uviedli, že strely pravdepodobne vypálili z egyptského územia, informovala tlačová agentúra Reuters.

Radikálna militantná skupina Madžlis Šúrá al-Mudžáhiddín, pôsobiaca na Sinaji a v pásme Gazy po udalostiach arabskej jari v Egypte v roku 2001, vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedla, že vypálila na Ejlat dve rakety Grad a bezpečne sa z oblasti stiahla.

Podľa vyhlásenia išlo o odvetu za údajný útok na izraelskej armády na protestujúcich, ktorí demonštrovali po smrti palestínskeho väzňa.

Izraelské úrady predtým oznámili, že dve rakety odpálené zo Sinajského polostrova zasiahli dnes ráno Ejlat, dopadli však na voľné priestranstvo a nevyžiadali si obete ani škody.

Militanti zo Sinajského polostrova už v minulosti viackrát odpálili rakety na Ejlat, naposledy v novembri minulého roka. Útoky podporili v Izraeli obavy z aktivít islamských militantov v púštnej oblasti na egyptskej strane hranice, ktoré sa zintenzívnili po páde režimu egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011.

Izraelská armáda tento mesiac umiestnila v Ejlate batériu svojho nového protiraketového systému Železná kupola, dodáva agentúra AP.