Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Izrael zostrelil na juhu krajiny bezpilotné lietadlo

Protiraketový systém Patriot Foto: TASR/AP

Izraelské letectvo zdôraznilo, že bolo na incident tohto druhu pripravené. Experti preverujú, či sa v lietadle nenachádzali výbušné látky.

Jeruzalem 14. júla (TASR) - Izraelská armáda zostrelila dnes bezpilotné lietadlo, ktoré vstúpilo do vzdušného priestoru krajiny z pásma Gazy, oznámili noviny Haarec.

Podľa vyjadrenia armády stroj zostrelila raketa typu Patriot v blízkosti mesta Ašdod, ktoré sa nachádza asi 30 kilometrov severne od pásma Gazy. V Ašdode sa v súvislosti s preletom lietadla rozozvučali výstražné sirény.

Izraelské letectvo zdôraznilo, že bolo na incident tohto druhu pripravené. Experti preverujú, či sa v lietadle nenachádzali výbušné látky.

Podľa agentúry AP ide o prvý zaznamenaný prípad nasadenia bezpilotného lietadla voči Izraelu od minulotýždňového začiatku ofenzívy v pásme Gazy.

Izraelská vojenská operácia v pásme Gazy, ktorá sa začala v noci na utorok minulého týždňa, dnes vstúpila do siedmeho dňa. Pri útokoch izraelských vzdušných a námorných cieľov zahynulo už minimálne 172 Palestínčanov a vyše 1200 utrpelo zranenia.

Palestínski militanti za rovnaký čas odpálili na židovský štát podľa rôznych informácií od 700 do 1000 rakiet. Väčšina z nich dopadla do neobývaných oblastí alebo ich zneškodnila izraelská protiraketová obrana. Izrael doposiaľ nehlásil žiadne obete na životoch.

Izrael v nedeľu vyzval obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby opustili svoje domovy. Na výzvu zareagovalo už minimálne 17.000 ľudí, ktorí sa napriek protichodným apelom Hamasu uchýlili do miestnych škôl prevádzkovaných OSN.