Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Manželke premiéra Izraela hrozí proces pre spreneveru

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) s manželkou Sarou. Foto: TASR/AP

Generálny prokurátor zvažuje obvinenie manželky premiéra zo sprenevery, podvodu a zneužitia dôvery v súvislosti s využitím viac ako 100.000 dolárov z verejných financií.


Jeruzalem 8. septembra (TASR) - Proces, v ktorom by manželka izraelského premiéra Sara Netanjahuová mala čeliť žalobe pre defraudáciu verejných financií, pripravuje tamojšia justícia.

Generálny prokurátor Avichai Mandelblit informoval, že zvažuje obvinenie manželky premiéra zo sprenevery, podvodu a zneužitia dôvery v súvislosti s využitím viac ako 100.000 dolárov z verejných financií na súkromné stravovanie v premiérovej oficiálnej rezidencii.

Ide o prvý procesný krok pred formálnym vznesením žaloby proti Sare Netanjahuhovej.

Ako však informoval dnes rezort spravodlivosti židovského štátu, manželka Netanjahua má ešte možnosť prostredníctvom advokátov zabrániť súdnemu konaniu.

Vyšetrovatelia podozrievajú manželku predsedu vlády, že verejné finančné prostriedky použila na súkromnú domácnosť. Iba nedávno sa podozrivá podrobila testu na detektore lži, avšak jeho výsledky nie sú známe.

Vyšetrovanie hrozí aj samotnému premiérovi, a to v jednom prípade pre podozrenie z prijatia darov dobre situovaných stúpencov, kým v druhom pre nepovolené uplatnenie vplyvu na spravodajstvo médií.