Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katz by chcel v budúcnosti zastávať post izraelského premiéra

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR /AP

Súčasný premiér Benjamin Netanjahu čelí dvom vyšetrovaniam: ohľadom darov od miliardára za údajne poskytnutie výhod a tiež pre údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh.

New York 1. decembra (TASR) - Izraelský minister pre tajné služby Jisrael Katz vo štvrtok uviedol, že v budúcnosti plánuje vo funkcii nahradiť premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý je zapletený do korupčných škandálov a vyšetruje ho polícia.

Katz v rozhovore pre tlačovú agentúru AP vyslovil nádej, že Netanjahu bude môcť zotrvať vo funkcii premiéra a že sa "chmáry, ktoré sa mu v súčasnosti vznášajú nad hlavou, časom rozplynú".

"Dôverujem úradom činným v trestnom konaní. Izrael má svoj systém a ja dúfam, že sa to čoskoro skončí a Netanjahu bude môcť pokračovať vo veľmi dôležitej práci, ktorú vykonáva. Keď odíde, hodlám ho nahradiť na čele Likudu a na poste izraelského premiéra," povedal Katz, ktorý je blízkym Netanjahuovým spolupracovníkom.

Netanjahu čelí dvom vyšetrovaniam: ohľadom darov od miliardára za údajne poskytnutie výhod a tiež pre údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh.

Iný prípad, v ktorom Netanjahu nie je podozrivý, sa týka obvinení z korupcie pri nákupe nemeckých ponoriek. V tomto vyšetrovaní je podozrivý David Šimron, premiérov osobný právnik a vzdialený príbuzný.