Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Potýčky vo Vznešenej svätyni si vyžiadali najmenej 50 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moslimskí lídri v Jeruzaleme vyzvali dnes veriacich, aby sa vrátili na modlitby do mešity al-Aksá. Policajti použili slzotvorný plyn a gumové projektily, pričom Palestínčania po nich hádzali kamene.

Jeruzalem 27. júla (TASR) - Potýčky medzi izraelskou políciou a moslimskými veriacimi si dnes vyžiadali v priestoroch posvätného miesta Vznešenej svätyne v Jeruzaleme, pre židov známeho ako Chrámová hora, najmenej 50 zranených Palestínčanov. K nepokojom došlo krátko po tom, ako sa posvätné miesto otvorilo pre prvé organizované popoludňajšie modlitby po takmer dvoch týždňoch.

Policajti použili slzotvorný plyn a gumové projektily, pričom Palestínčania po nich hádzali kamene. Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca boli niektorí Palestínčania zbití a zranenia utrpeli aj po zásahoch gumovými projektilmi. Niekoľko ľudí malo zlomené kosti, uviedol palestínsky Červený polmesiac, podľa ktorého sa napätie zvýšilo, keď izraelskí policajti zavreli jednu bránu do komplexu, a to v čase, keď tam chcelo vstúpiť veľké množstvo veriacich.

Izraelská polícia informovala, že reagovala po tom, ako na jej príslušníkov začali pri bráne hádzať kamene.

Posvätné miesto bolo v centre izraelsko-palestínskej roztržky v súvislosti s nedávnym inštalovaním izraelských bezpečnostných zariadení. Izrael ich odstránil a moslimskí lídri v Jeruzaleme vyzvali dnes veriacich, aby sa vrátili na modlitby do mešity al-Aksá.

Izraelská armáda však ostáva v stave zvýšenej pohotovosti. Dnešku totiž predchádzali dva týždne nepokojov, napätia a niekoľko násilných protestov.

Moslimovia sa modlili vo Vznešenej svätyni v Jeruzaleme



Tisíce moslimov zaplnili dnes priestory posvätného miesta Vznešenej svätyne v Jeruzaleme, pre židov známeho ako Chrámová hora, pri príležitosti prvých organizovaných popoludňajších modlitieb, ktoré sa tam konali po takmer dvoch týždňoch. Informovala o tom agentúra AP.

Palestínčania vnikli na strechu tamojšej mešity al-Aksá, ktorá je tretím najsvätejším miestom islamu, a na znak osláv mávali svojimi národnými vlajkami.

Moslimskí lídri v Jeruzaleme vyzvali dnes veriacich, aby sa vrátili na modlitby do mešity al-Aksá.

Výzva na návrat prišla po tom, ako Izrael odstránil všetky bezpečnostné zariadenia umiestnené pri vstupoch na toto miesto, ktoré je posvätné pre židov i moslimov.

Izraelská armáda však ostáva v stave zvýšenej pohotovosti. Dnešku totiž predchádzali dva týždne nepokojov, napätia a niekoľko násilných protestov.

Súperiace palestínske frakcie - umiernené hnutie Fatah a fundamentalistický Hamas - navyše ešte v stredu vyzvali moslimov, aby sa v piatok zúčastnili na masových protestoch proti Izraelu.

Obe hnutia v stredu samostatne zverejnili vyhlásenia. Fatah podľa agentúry AP vyzval na "deň hnevu po celej Palestíne", vodcovia Hamasu v pásme Gazy oznámili, že demonštrácie by sa mali konať iba v Predjordánsku.