Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael na hranici s Pásmom Gazy opäť vyhlásil letecký poplach

Palestínčania prehľadávajú trosky zničenej obytnej budovy, ktorá patrila rodine Al Nawasrah po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v utečeneckom tábore v meste Maghazi, v centrálnom pásme Gazy 25. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa palestínskych zdrojov prišlo počas tejto vojny v Gaze o život už najmenej 20.600 ľudí a ďalších vyše 54.500 utrpelo zranenia.

Gaza/Tel Aviv 26. decembra (TASR) - Izraelská armáda v utorok nadránom informovala o ďalšom leteckom poplachu na svojom území. Sirény sa rozozvučali v izraelských komunitách pozdĺž hranice s Pásmom Gazy, uvádza agentúra DPA.

Izraelská armáda posilnila svoje operácie proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas ponelkovej návštevy vojakov v tejto pobrežnej palestínskej enkláve vyhlásil, že Izrael v nasledujúcich dňoch "zintenzívni boj (v Gaze)". Netanjahu hovoril o dlhej bitke, ktorej koniec je v nedohľadne.

Hamas medzitým odmietol dočasnú prestávku v bojoch a miesto toho vyzval na trvalé prímerie. Reagoval tak na správu arabských médií, podľa ktorej Egypt zhotovil návrh na postupné ukončenie bojov v Gaze.

Terajšiu vojnu v Gaze vyvolal najhorší masaker v dejinách Izraela, pri ktorom Hamas a ďalšie skupiny 7. októbra zabili viac ako 1200 ľudí. Ďalších 240 osôb odvliekli ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Izrael následne spustil rozsiahle vzdušné útoky a od konca októbra aj pozemnú ofenzívu v izolovanej pobrežnej oblasti. Podľa palestínskych zdrojov prišlo počas tejto vojny v Gaze o život už najmenej 20.600 ľudí a ďalších vyše 54.500 utrpelo zranenia. Viacero agentúr OSN predtým uviedlo, že počty uvádzané palestínskym rezortom zdravotníctva sú vierohodné.