Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských náletoch v Gaze boli zranení štyria civilisti

Ilustračná fotografia. Foto: TASR /AP

Z najnovšej eskalácie sa Izrael a Hamas obviňujú navzájom. Zdroje blízke Hamasu dnes informovali, že narastajúce napätie v tejto oblasti sa pokúša zmierniť Egypt.




Izrael podnikol v stredu večer štyri nálety a dnes ráno ďalších päť na objekty patriace militantnému hnutiu Hamas. Išlo o reakciu na sériu mínometných útokov na izraelských vojakov hliadkujúcich pozdĺž bezpečnostnej bariéry na hraniciach Izraela a pásma Gazy. Izraelská armáda uviedla, že cieľom jej operácie v oblasti je pátranie po tuneloch, ktoré by palestínskym militantom mohli slúžiť na páchanie útokov na izraelskom území.

Armáda po útokoch oznámila, že objavila nový pašerácky tunel tiahnuci sa z pásma Gazy do Izraela.

Kým izraelská armáda tvrdí, že pri náletoch zasiahla infraštruktúru ozbrojeného krídla hnutia Hamas, miestni obyvatelia vypovedali, že jedným z cieľom bola aj zlatnícka dielňa v meste Gaza.

Z najnovšej eskalácie sa Izrael a Hamas obviňujú navzájom. Zdroje blízke Hamasu dnes informovali, že narastajúce napätie v tejto oblasti sa pokúša zmierniť Egypt.

Vodca Hamasu Músá abú Marzúk na svojej facebookovej stránke napísal, že obe strany prijali návrh Egypta a vrátia sa k dodržiavaniu prímeria, ktoré platí od ukončenia ozbrojeného konfliktu v pásme Gazy v lete 2014.

Medzičasom však palestínske vedenie zo Západného brehu v stredu večer oznámilo, že má v úmysle "okamžite" implementovať opatrenie o pozastavení bezpečnostnej spolupráce so židovským štátom.

Toto nariadenie bolo síce prijaté už vlani, ale o jeho vykonaní práve teraz rozhodlo vedenie Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) kvôli tomu, že "izraelská vláda pokračuje v neplnení svojich záväzkov vyplývajúcich z podpísaných dohôd".

Abbásova vláda namieta najmä voči operáciám izraelskej armády v časti Predjordánska, ktorá má byť na základe takzvanej druhej mierovej dohody z Osla plne pod kontrolou palestínskej samosprávy. Kritizuje tiež izraelskú politiku rozširovania židovských osád na západnom brehu Jordánu.

Dlhodobá spolupráca medzi izraelskými a palestínskymi bezpečnostnými službami zahŕňa výmenu spravodajských informácií v záujme zaistenia poriadku a bezpečnosti v Predjordánsku. Pozorovatelia varujú, že v prípade jej ukončenia by mohlo dôjsť k eskalácií násilností a zhoršeniu bezpečnostnej situácie.