Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Izrael: Narušenie vzdušného priestoru z Libanonu sa nepotvrdilo

Stúpenci libanonského hnutia Hizballáh nesú rakvy dvoch bojovníkov Hizballáhu, ktorí zahynuli pri izraelskom ostreľovaní v okupovanej oblasti neďaleko hraníc s Libanonom, v dedine Kherbet Selem, na juhu Libanonu 10. októbra 2023 počas ich pohrebnej procesie. Libanonské hnutie Hizballáh podporované Iránom v pondelok večer oznámilo úmrtie troch militantov počas ťažkého izraelského ostreľovania v okupovanej oblasti neďaleko hraníc s Libanonom. Foto: TASR/AP

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v televíznom vyhlásení uviedol, že poplach na severe krajiny bol odvolaný a narušenie izraelského vzdušného priestoru z Libanonu sa nepotvrdilo.

Jeruzalem 11. októbra (TASR) - Izraelská armáda v stredu oznámila, že v súvislosti so správami o možnom narušení izraelského vzdušného priestoru z Libanonu došlo ku "chybe". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v televíznom vyhlásení uviedol, že poplach na severe krajiny bol odvolaný a narušenie izraelského vzdušného priestoru z Libanonu sa nepotvrdilo.

"Zapríčinila to chyba, ktorú skúmame... Preveríme, či ide o technickú poruchu alebo ľudskú chybu," dodal.

V oblasti na severe krajiny v mnohých mestách v stredu zazneli poplachové sirény. Veliteľstvo domáceho frontu, zložka armády vytvorená v roku 1992 po vojne v Perzskom zálive, vyzvalo obyvateľov, aby "do odvolania" neopúšťali úkryty v obave z "rozsiahleho útoku".

Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas – Brigády Izaddína Kasáma – predtým oznámilo, že vypálilo rakety na pobrežné mesto Haifa na severe Izraela.

Iránom podporované libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za stredajší raketový útok na Izrael. Izraelská armáda uviedla, že v reakcii na odpálenie rakiet z Libanonu podnikla úder na vojenské pozorovacie stanovište hnutia na juhu Libanonu.