Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael, náš domov neodporučí žiadneho horúceho kandidáta na premiéra

Avigdor Lieberman Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

V priebehu nedele sa prezident postupne stretne aj so zástupcami strán Likud, Jednotná arabská kandidátka, Združenie sefardov verných Tóre (Šas) a Izrael, náš domov.

Jeruzalem 22. septembra (TASR) - Izraelský exminister obrany Avigdor Lieberman v nedeľu oznámil, že ako kandidáta na zostavenie povolebnej koalície neodporučí ani predsedu pravicovej strany Likud Benjamina Netanjahua, ale ani Bennyho Ganca, ktorý stojí na čele centristického bloku Modrá a biela.

Lieberman, ktorý by mohol zohrať kľúčovú rolu v súčasnej patovej situácii na izraelskej politickej scéne, o svojom stanovisku novinárov informoval v čase, keď izraelský prezident Reuven Rivlin začína viesť s lídrami parlamentných strán konzultácie týkajúce sa poverenia zostavením vlády.

Lieberman trvá na vytvorení vlády širokej koalície. Tá by mala podľa jeho predstáv zahŕňať Netanjahuov Likud, Gancov blok Modrá a biela a ním vedenú stranu Izrael, náš domov, ktorá vo voľbách získala osem poslaneckých mandátov.

Lieberman v nedeľu vysvetlil, že Netanjahua nemôže podporiť ako kandidáta na premiéra, pretože šéf Likudu je ochotný vytvoriť koalíciu s ultraortodoxnými stranami. Lieberman tieto subjekty podozrieva, že chcú sekulárnych obyvateľov Izraela primať riadiť sa náboženským právom.

Ganc zasa nemôže mať jeho podporu, lebo by podľa Liebermana mohol chcieť uzavrieť dohodu o spolupráci s ultraortodoxnými stranami alebo so stranami izraelských Arabov. Oba tieto tábory Lieberman označil za "nepriateľov".

Ako prvého Rivlin v nedeľu prijal Bennyho Ganca, ktorého strana Modrá a biela získala vo voľbách najviac - 33 - mandátov. Gancov blok však zatiaľ dostatočnú podporu iných politických strán, aby mohla vzniknúť koaličná vláda.

V priebehu nedele sa prezident postupne stretne aj so zástupcami strán Likud, Jednotná arabská kandidátka, Združenie sefardov verných Tóre (Šas) a Izrael, náš domov. V pondelok potom prijme zástupcov strán Jednotný judaizmus Tóry, Jamina, Strana práce-Gešer a Demokratický zväz.