Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Izrael: Naše územie bolo vystavené mínometnej paľbe z územia Sýrie

Izraelský hasič reaguje na kolenách po hasení horiacich áut zasiahnutých raketami 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé ostreľovanie medzi Izraelom a Sýriou od sobotňajšieho masívneho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

Jeruzalem 11. októbra (TASR) - Izraelské územie bolo v utorok vystavené mínometnej paľbe z územia Sýrie, na čo izraelská armáda odpovedala delostreleckým ostreľovaním z okupovaných Golanských výšin. Oznámila to vo štvrtok izraelská armáda a sýrski aktivisti, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Ramí Abdal Rahmán uviedol, že územie Golanských výšin ostreľovali zo Sýrie palestínske frakcie spolupracujúce s libanonským militantným hnutím Hizballáh. V rámci proti útoku následne Izrael podľa Rahmána ostreľoval pozície sýrskeho režimu v Kunejtrii a pri meste Dará.

"Vojaci odpovedajú delostreleckými a mínometnými granátmi smerom k pôvodu útoku v Sýrii," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení. Dodala, že zo Sýrie bolo na územie Izraelu podniknutých už niekoľko útokov.

Išlo o prvé ostreľovanie medzi Izraelom a Sýriou od sobotňajšieho masívneho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, píše AFP. Ozbrojené konfrontácie pritom v utorok hlásili i z libanonsko-izraelských hraníc.

Izrael okupuje Golanské výšiny od roku 1967. Jeho anexiu tohto územia z roku 1981 však neuznáva Organizácia Spojených národov.

Izraelská armáda v utorok tiež oznámila, že pri ozbrojenom strete jej vojakov a "palestínskych teroristov" v juhoizraelskom meste Aškelon zahynuli traja militanti. Armáda dodala, že pokračuje v pátraní po bojovníkoch Hamasu.