Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael otvorí stále zastúpenie pri NATO

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu, archívne foto Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil vznik stáleho zastúpenia pri Severoatlantickej aliancii za dôležitý krok, ktorý pomôže bezpečnosti jeho krajiny.



Tel Aviv 4. mája (TASR) - NATO súhlasí s tým, aby v jeho bruselskom sídle oficiálne vzniklo stále zastúpenie Izraela. Prijme aj poverovacie listiny predstaviteľa Izraela pri NATO, informovalo dnes v Tel Avive izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

V jeho vyhlásení sa uvádza, že ide o výsledok dlhoročných diplomatických snáh Izraela, ktorý je partnerom, ale nie členom tohto obranného zoskupenia.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zastáva aj funkciu šéfa diplomacie, uvítal vznik stáleho zastúpenia Izraela pri NATO a označil ho za dôležitý krok, ktorý pomôže bezpečnosti jeho krajiny.

Izraelský veľvyslanec pri EÚ David Walzer plní aj funkciu predstaviteľa Izraela pri NATO, ale izraelská misia pri NATO doteraz nebola oficiálne uznaná.

Časť členských štátov NATO bola totiž v minulosti proti bližšej spolupráci s Izraelom z obáv, že by to mohlo poškodiť vzťahy s moslimskými štátmi.

Izrael doteraz spolupracoval s NATO v mnohých oblastiach a je partnerom v tzv. Stredomorskom dialógu, čo je iniciatíva začatá v roku 1994, ktorej členmi sú Alžírsko, Egypt, Izrael, Mauritánia, Maroko a Tunisko.

Momentálne 28-členné NATO má 40 "partnerských" štátov zapojených do programov Partnerstvo za mier, Stredomorský dialóg, Istanbulská iniciatíva spolupráce či Individuálny akčný plán partnerstva.

Článok 5 Washingtonskej zmluvy hovorí, že akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom NATO sa bude považovať za útok proti celej aliancii. Tento článok sa však nevzťahuje na partnerské štáty, aj keď sa pravidelne zapájajú do operácií NATO.