Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Izrael nebude tolerovať neprimerané správanie svojich vojakov

Izraelskí vojaci mávajú národnou vlajkou z tanku, ktorý smeruje k hraniciam pásma Gazy z juhu Izraela v stredu 1. novembra 2023. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že jeho vlasť bude pokračovať vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas až do víťazstva, a to aj napriek "bolestným stratám". Izraelská armáda medzičasom potvrdila najmenej 13 mŕtvych vojakov po utorkových bojoch s militantmi vo vnútri pásma Gazy. Izrael podniká útoky na pásmo Gazy v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom na území Izraela zahynulo vyše 1400 ľudí. Odvetné útoky Izraela si v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už takmer 8800 obetí na životoch. Foto: TASR/AP

Izrael reagoval pozemnými i vzdušnými útokmi na Pásmo Gazy, ktoré si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už viac než 25.000 obetí na životoch.

Tel Aviv 22. januára (TASR) - Izraelská armáda v pondelok prostredníctvom svojho hovorcu opätovne ubezpečila, že podnikne prísne opatrenia voči akejkoľvek forme neprimeraného správania sa svojich vojakov vo vojne v Pásme Gazy. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

V uplynulých mesiacoch sa na sociálnych sieťach viackrát vyskytli videozáznamy dokazujúce neprimerané správanie sa izraelských vojakov v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu. V jednom z takýchto videí izraelský vojak kričí: "Zmasakrujeme ich!" Na ďalšom sa iný vojak smeje po tom, čo zničil tovar v jednom z obchodov v Gaze.

Iné video ukazovalo izraelských vojakov v Džaníne na Západnom brehu vedľa zadržaného Palestínčana, ktorý mal zaviazané oči. Jeden z vojakov fajčil, ďalší jedli a smiali sa. Izraelská armáda tvrdí, že všetci títo vojaci boli suspendovaní.

Vojna v Gaze vypukla po 7. októbri minulého roka, keď ozbrojenci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas i ďalší extrémisti prenikli na územie Izraela a zmasakrovali tam približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael reagoval pozemnými i vzdušnými útokmi na Pásmo Gazy, ktoré si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už viac než 25.000 obetí na životoch.