Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Netanjahu vyzval na omilostenie vojaka usvedčeného z vraždy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR /AP

Vojak Elor Azaria zasahoval vlani pri útoku v meste Hebron v Predjordánsku. Palestínčan s ďalším mužom vtedy nožom zaútočili na príslušníkov izraelskej armády.

Tel Aviv 4. januára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vyslovil za omilostenie mladého izraelského vojaka Elora Azariu, ktorého dnes uznali vinným z vlaňajšej vraždy zraneného a neozbrojeného Palestínčana.

"Je to veľmi ťažký a bolestivý deň pre nás všetkých, najmä však pre Elora a jeho rodinu, pre izraelských vojakov a ich rodičov," napísal niekoľko hodín po vynesení verdiktu Netanjahu na sociálnej sieti Facebook.

Netanjahuove vyjadrenie odráža názory mnohých ďalších izraelských politikov, ktorí po zaznení rozsudku v procese, ktorý tamojšiu spoločnosť rozdeľuje už celé mesiace, volali po omilostení vojaka. Nesúhlas s verdiktom vyjadril napríklad aj izraelský minister obrany Avigdor Lieberman, zároveň však verejnosť vyzval, aby rozhodnutie súdu rešpektovala.

Kompetenciu udeliť milosť má v Izraeli prezident Reuven Rivlin. Ten dnes objasnil, že takéto žiadosti, ktorými sa jeho úrad zaoberá podávajú buď samotní odsúdení, ich právni zástupcovia, či bezprostrední príbuzní, nie však zákonodarcovia. Dodal tiež, že si najskôr počká na výsledok celého súdneho procesu a až potom sa v tejto veci rozhodne.

Elor Azaria (20) zasahoval vlani v marci pri útoku v meste Hebron v Predjordánsku. Palestínčan s ďalším mužom vtedy nožom zaútočili na príslušníkov izraelskej armády. Vojaci spustili na útočníkov paľbu, pričom jedného z nich zabili hneď.

Druhý - 21-ročný Ábid Fatah Šaríf - zostal ležať na zemi, ale ešte sa hýbal a nikoho nemohol ohroziť. Azaria na Šarífa vystrelil znovu a zasiahol ho do hlavy. Očitý svedok incident zaznamenal na video, ktoré bolo neskôr zverejnené na internete. Udalosť rozdelila izraelskú spoločnosť aj vládu na zástancov a odporcov tohto činu.

Azaria vypovedal, že sa vtedy domnieval, že Šaríf môže mať na sebe vestu s výbušninou. Prokuratúra tvrdila, že išlo o akt pomsty. Mladému izraelskému vojakovi hrozí za tento čin až 20-ročné väzenie. Tím jeho právnych obhajcov dnes avizoval, že sa voči verdiktu odvolá.