Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Netanjahuovi neimponujú palestínske vyhlásenia

Stovky rozhnevaných Palestínčanov vyšli do ulíc vo viacerých mestách v pásme Gazy a v Predjordánsku. Protestovali voči vyhláseniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, informovala agentúra DPA. Foto: TASR/AP

Moslimské štáty na mimoriadnom summite v tureckom Istanbule vyhlásili, že východný Jeruzalem je hlavným mestom štátu Palestína.

Tel Aviv 13. decembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že mu "neimponujú" palestínske vyhlásenia. Podľa agentúry DPA tak zjavne reagoval na výroky palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na stredajšom summite štátov Organizácie islamskej spolupráce (OIC).

"Pre Palestínčanov by bolo lepšie, keby uznali realitu a konali v záujme mieru, nie v záujme radikalizácie, a uznali ďalší fakt o Jeruzaleme: nie je to len hlavné mesto Izraela, zachovávame tiež v Jeruzaleme slobodu konania náboženských obradov pre všetky náboženstvá," uviedol Netanjahu vo svojom úrade v Jeruzaleme.

"Pravda nakoniec zvíťazí a mnoho krajín uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a taktiež presťahujú svoje veľvyslanectvá," dodal.

Moslimské štáty na mimoriadnom summite v tureckom Istanbule vyhlásili, že východný Jeruzalem je hlavným mestom štátu Palestína. OIC uznala "východný Jeruzalem za hlavné mesto štátu Palestína a vyzvala všetky krajiny na uznanie štátu Palestína s východným Jeruzalemom ako jeho okupovaným hlavným mestom".

Palestínsky prezident Abbás v závere summitu vyhlásil, že bude požadovať hlasovanie Valného zhromaždenia OSN s cieľom anulovať členstvo Izraela v OSN a požiada o plnohodnotné palestínske členstvo v OSN. Taktiež sa bude snažiť dosiahnuť, aby Bezpečnostná rada OSN rozhodla o anulovaní kroku USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.