Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda obmedzila prístup do Ramalláhu, sídla samosprávy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Sebastian Scheiner

Rozhodnutiu o čiastočnej uzávere Ramalláhu predchádzal strelecký útok palestínskeho policajta na izraelských vojakov na kontrolnom stanovišti na Západnom brehu, pri ktorom troch z nich zranil.

Ramalláh 1. februára (TASR) - Izraelská armáda dnes oznámila, že po nedeľnom streleckom útoku v blízkosti Ramalláhu čiastočne uzavrela prístup do tohto významného palestínskeho mesta v oblasti západného brehu rieky Jordán.

Do neoficiálneho sídla palestínskej samosprávy, ležiaceho približne 20 kilometrov od Jeruzalema, púšťa len jeho obyvateľov, a z Ramalláhu smerom von iba humanitárne prípady, píše agentúra AP.

"Vnútorné uzávery" v Izraeli boli bežné počas palestínskeho povstania, ktoré sa skončilo pred desaťročím, ale v uplynulých rokoch boli používané iba výnimočne.

Rozhodnutiu o čiastočnej uzávere Ramalláhu predchádzal v nedeľu strelecký útok palestínskeho policajta na izraelských vojakov na kontrolnom stanovišti na Západnom brehu, pri ktorom troch z nich zranil.

Pri ďalšom incidente dnes izraelská armáda zastrelila Palestínčana, ktorý sa podľa jej slov pokúsil prekonať separačnú bariéru oddeľujúcu Západný breh (Predjordánsko) od Izraela. Keď sa k nemu vojaci priblížili, vytiahol na nich nôž a pokúsil sa ich bodnúť.

Od polovice septembra, keď vypukli nové násilnosti, zastrelili Izraelčania už najmenej 151 Palestínčanov. Podľa Izraela boli 106-ti z nich útočníci a zvyšok zomrel v zrážkach s izraelskými vojakmi.

Za to isté obdobie bolo pri takmer každodenných palestínskych útokoch, prevažne bodných, zabitých 26 Izraelčanov a jeden americký študent.