Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael obmedzil vstup moslimov na Chrámovú horu

Pohľad na mostík pre chodcov vedúci k Chrámovej hore v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Sprísnenie opatrení prišlo potom ako izraelský bezpečnostný kabinet rozhodol, že nezruší rozhodnutie polície o inštalovaní detektorov kovov pri vstupe na miesto posvätné pre moslimov i židov.

Jeruzalem 21. júla (TASR) - Izraelská polícia zadržala v Jeruzaleme desať známych palestínskych aktivistov vrátane šéfa miestnej pobočky hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. S odvolaním sa na Klub palestínskych väzňov o tom dnes informovala agentúra AP. Izraelská polícia sa k tejto správe zatiaľ nevyjadrila.

K zadržaniu palestínskych aktivistov došlo v čase, keď sa dnes očakávajú mohutné protesty Palestínčanov vyvolané rozhodnutím izraelského vedenia nainštalovať na vstupoch na Chrámovú horu v Jeruzaleme rámové detektory kovov.

Ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré si podľa Izraela vynútil minulopiatkový útok trojice izraelských Arabov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek. Izrael tvrdí, že komplici útočníkov preniesli na Chrámovú horu zbrane, ktorými neskôr zastrelili dvoch izraelských vojakov.

Vodcovia moslimskej komunity tvrdia, že inštalácia detektorov kovov je súčasťou plánov Izraela, ktorý takto chce rozšíriť svoju kontrolu nad miestom posvätným rovnako pre moslimov, ako aj židov i kresťanov. Izrael tieto obvinenia odmieta.

Agentúra AP dnes uviedla, že proti detektorom kovov sa vyslovila aj izraelská tajná služba Šin Bet a údajne aj ďalšie izraelské bezpečnostné zložky. Izraelská vláda však v noci nadnes po zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu oznámila, že nezruší predchádzajúce rozhodnutie polície o nainštalovaní detektorov kovov na vstupoch na Chrámovú horu.

AP zdôraznila, že izraelská vláda ponechala rozhodnutie o rozmiestnení detektorov kovov v platnosti aj napriek tomu, že ju na jeho zrušenie vyzval aj jej spojenec v bezpečnostných záležitostiach - Jordánsko.

V súvislosti s obavami z masových protestov proti inštalácii detektorov kovov, ktoré môžu vypuknúť dnes po tradičných piatkových poludňajších modlitbách, izraelská polícia zakázala moslimom vo veku do 50 rokov vstup na Chrámovú horu.

Policajný hovorca Micky Rosenfeld okrem toho uviedol, že do jeruzalemského Starého mesta, kde sa Chrámová hora nachádza, i jeho okolia vysielajú posily.