Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Izrael obvinil Irán z klamstiev a tajného vývoja jadrových zbraní

Iránsky technik pracuje v zariadení na obohacovanie uránu neďaleko mesta Isfahan 255 míľ (410 kilometrov) južne od hlavného mesta Teheránu, Irán. Foto: TASR/AP

Irán odmieta obavy členských štátov MAAE, že tajne pracuje na vývoji jadrových zbraní, a trvá na tom, že nemá záujem vlastniť ich.

Viedeň 6. júna (TASR) - Izrael dnes obvinil Irán, že v rámci svojej stratégie "klamstiev, vzdoru a utajovania" pracuje na výrobe jadrových zbraní.

Podobné vyjadrenia, aké dnes na pôde Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) predniesol izraelský delegát Ehud Azulaym, nie sú nové. Podľa agentúry AP odrážajú nepriateľstvo medzi židovským štátom a Iránom, ktoré by mohlo vyústiť do ozbrojeného konfliktu.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzýva na zničenie Izraela. Naopak, Izrael pohrozil vojenskými údermi proti islamskej republike, ak zlyhajú diplomatické spôsoby na obmedzenie jadrového programu, ktorý je podľa Jeruzalema zameraný na výrobu jadrových zbraní.

Ehud Azulay dnes vo Viedni na rokovaní 35-člennej Rady guvernérov MAAE povedal, že Irán sa urýchlene snaží získať jadrové zbrane.

Irán odmieta obavy členských štátov MAAE, že tajne pracuje na vývoji jadrových zbraní, a trvá na tom, že nemá záujem vlastniť ich.