Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael očakáva sa rozsudok nad expremiérom Olmertom

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert sa usmieva po vynesení rozsudku na súde v Jeruzaleme 10. júla 2012. Foto: TASR/AP

Neočakáva sa, že po dnešnom rozsudku Olmert pôjde do väzenia. Prokuratúra požadovala šesť mesiacov prác vo verejnom záujme.

Jeruzalem 24. septembra (TASR) - Izraelský súd má dnes vyniesť rozsudok nad bývalým premiérom Ehudom Olmertom v korupčnom prípade priťahujúcom pozornosť verejnosti, ktorý by mohol rozhodnúť o jeho ďalšej politickej budúcnosti.

Izraelského expremiéra v júli uznali vinným zo zneužitia dôvery, nakoľko pomohol nasmerovať vládne kontrakty spriateleným osobám. Bol však oslobodený spod oveľa závažnejších korupčných obvinení, kvôli ktorým musel pred tromi rokmi rezignovať.

Rozhodnutie súdu o vine za zneužitie dôvery bolo považované za Olmertove víťazstvo a vyvolalo špekulácie o jeho možnom návrate do politiky, uviedla tlačová agentúra AP.

Neočakáva sa, že po dnešnom rozsudku Olmert pôjde do väzenia. Prokuratúra požadovala šesť mesiacov prác vo verejnom záujme. Ak ho však uznajú vinným z nemorálneho konania, mohlo by to spôsobiť, že sa do politiky nebude môcť vrátiť sedem rokov.