Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Od soboty zahynulo podľa izraelskej armády najmenej 123 vojakov

Izraelskí vojaci na tankoch na odpočívadle pri izraelských hraniciach s pásmom Gazy 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Hamas a ďalšia palestínska organizácia Islamský džihád tvrdia, že zadržiavajú dovedna najmenej 130 rukojemníkov vrátane vysokopostavených izraelských dôstojníkov zajatých od sobotňajšieho rána.

Tel Aviv 10. októbra (TASR) - Najmenej 123 príslušníkov izraelskej armády zahynulo od sobotňajšieho útoku militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, informoval v utorok hovorca armády Daniel Hagari. TASR píše podľa správy agentúry DPA.

Zároveň 50 izraelských rodín informovali, že ich príslušníkov drží Hamas ako rukojemníkov v pásme Gazy.

Hamas a ďalšia palestínska organizácia Islamský džihád tvrdia, že zadržiavajú dovedna najmenej 130 rukojemníkov vrátane vysokopostavených izraelských dôstojníkov zajatých od sobotňajšieho rána. Izrael sa domnieva, že medzi unesenými sú aj ženy a deti, a podľa izraelských médií aj cudzinci.

"Ak ublížia jednej z týchto babičiek, jednému z týchto bábätiek alebo jednému z týchto detí, situáciu to nezlepší a oni to vedia," vyhlásil predtým hovorca armády Richard Hecht.

Útok Hamasu si na území Izraela vyžiadal najmenej 900 obetí na životoch, pripomína TASR. Izrael v reakcii na tento bezprecedentný útok letecky i delostrelecky bombardoval ciele Hamasu v pásme Gazy, kde v dôsledku toho zahynulo už najmenej 687 ľudí.