Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael odhalil tretí cezhraničný tunel Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda spustila minulý týždeň časovo neohraničenú operáciu Severný štít zameranú na neutralizáciu cezhraničných tunelov vybudovaných Hizballáhom.

Jeruzalem 11. decembra (TASR) - Izraelská armáda lokalizovala tretí tunel militantného hnutia Hizballáh vybudovaný pod izraelsko-libanonskou hranicou. S odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie armády o tom informoval izraelský denník Haarec.

Izraelská armáda spustila minulý týždeň časovo neohraničenú operáciu Severný štít zameranú na "neutralizáciu" cezhraničných tunelov vybudovaných Hizballáhom. Tie sú podľa židovského štátu prostriedkom na infiltráciu na sever Izraela.

Po odhalení prvého tunela velenie izraelskej armády uplynulý štvrtok informovalo, že identifikovalo aj druhý "cezhraničný tunel" určený "na útoky", ktorý vybudovalo hnutie Hizballáh s vyústením na izraelskom území.

Najnovšie lokalizovaný tretí tunel podľa armády nepredstavuje ohrozenie a aktuálne ho prehľadávajú. Izraelské ozbrojené zložky taktiež zo zodpovednosti za vykopanie tohto tunela obvinili libanonskú armádu. Izrael považuje existenciu takýchto tunelov za hrubé porušenie rezolúcie OSN č. 1701.

Armáda dodala, že delegácia jej vysokopostavených predstaviteľov by mala v utorok odcestovať do Moskvy, aby tam s ruskými partnermi prediskutovala operáciu na likvidáciu týchto Hizballáhom vybudovaných cezhraničných tunelov.

Izraelská vojenská delegácia naposledy vycestovala do Moskvy 20. septembra. Zástupcovia oboch armád vtedy spoločne zmierňovali napätie vo vzájomných vzťahoch, ktoré nastalo po mylnom zostrelení ruského špionážneho lietadla sýrskou protivzdušnou obranou.